Maratonska sjednica o Pazariću: Zastupnici pozivaju na odgovornost

O. K.
Maratonska sjednica o Pazariću: Zastupnici pozivaju na odgovornost
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Zastupnici Parlamentra Federacije BiH još uvijek raspravljaju o stanju u Zavodu Pazarić.

Sabina Ćudić postavila je dva pitanja: Ko je odgovoran i kako dalje.

"Najvažnije je da krenemo kao zakonodavno tijelo. Mnogi su porblematizirali danas a ne kada su šokantni navodi izašli u javnost. Mnogi su čekali da održimo ovako visoko kvalitetnu sjednicu. Ja se ne slažem. Mislim da nismo imali neophodnu važnu diskusiju jer posljednjih dana nismo dobili ništa novo" rekla je Ćudić.

Obrušila se na predstavnike dva ministarstva (obrazovanja i pravde) koji se, kako je rekla “nisu udostojili da kažu jednu riječ o svojoj odgovornosti. 

Zastupnica SBB-a Sanela Prašović - Gadžo rekla je da je neophodno da imamo definirane rokove, ali i da zastupnici moraju biti jasni kada je riječ o tome zašto se došlo u ovu zajednicu.

"Na jednoj od prošlih sjednica su nam došli izvještaji o upravljanju oduzetom imovinom i tada sam izjavila da ih nisam ni čitala jer su izvještaji došli prvi put u parlament, a na vladi su bili redovni. Tu dolazimo do tačke odgovornosti, apsolutno sam šokirana kako se ta odgovornost kao ping-pong prebacuje. Ona ne može biti na jednom ministru tu mora i odgovarati i premijer Fadil Novalić. I on je znao sve. Nije ništa sprječavalo ni ministra ni premijera da poduzimaju reforme u ovom sektoru", kazala je Prašović-Gadžo.

Zastupnik Hamdija Abdić (SDA) je u svom izlaganju predložio da svi zastupnici od sebe izdvoje najmanje po 1.000 KM kako bi se štićenicima u zavodima kupile određene potrepštine. On je i napravio tabelu u kojoj bi zastupnici trebali da stave svoj potpis i koliko novca izdvajaju.

"Smatram da svako od nas može izdvojiti najmanje 1.000 KM jer nismo puno u proteklom periodu radili, pa samim tim ni zaradili sve plaće koje smo dobili. Na prošloj sjednici sam bio suzdržan kada se glasalo o tome da li odmah raspravljati o stanju u Zavodu Pazarić ili sačekati sve potrebne informacije, sada vidim da sam tada pravilno postupio. Jer, danas smo mnogio toga korisnog čuli", rekao je Abdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije