Maksić: Blinkenovo pismo je najava zaokreta, slijede pritisci na bh. političare

0
F. Vele
Maksić: Blinkenovo pismo je najava zaokreta, slijede pritisci na bh. političare
FOTO: Arhiv / Prof.dr. Adis Maksić

Vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch, prof. dr. Adis Maksić ocijenio da je izjava američkog državnog sekretar Antonya Blinkena koja je danas objavljena u medijima potpuno očekivana, iako, kako kaže, dijelu javnosti na prvi pogled to neće djelovati tako.

Podsjetimo, Američki državni sekretar Antony Blinken pisao je članovima Predsjedništva Bosn i Hercegovine, osvrćući se na neophodnost ustavnih promjena u našoj zemlji.

"Do razočarenja dolazi ako se na američki uticaj u Bosni i Hercegovini gleda kroz crno-bijelu prizmu, u smislu - ili će Amerika potpuno da raspakuje državno uređenje BiH, ili će predati primat drugim silama. Kao i obično, istina je negdje u sredini, i to vidimo i u izjavi sekretara Blinkena. Za projekat mijenjanja Daytonskog uređenja potrebna je ogromna energija i kontinuiran diplomatski proces", kaže Maksić za Radiosarajevo.ba.

Podsjeća da su globalni odnosi moći i geopolitički kontekst sasvim su drugačiji 2021. godine od onog koji je postojao devedesetih godina.

"Administracija predsjednika Johna Bidena to vrlo dobro zna, i tome je prilagodila ambicije u regionu. Uz to, američki predsjednik ima goruće prioritete, a tu prvenstveno mislim na pune ruke posla kako bi zaštitio svoje građane od pandemije koja je već odnijela više američkih života nego Drugi svjetski rat. Stoga ne treba da čudi sto je Blinken izričito spomenuo da će ustavne promjene biti ograničene, i da se ne treba očekivati neki novi Dayton", istakao je Masić.

S druge strane, smatra Maksić, sama činjenica da je američki državni sekretar uputio pismo članovima Predsjedništva BiH najavljuje zaokret u odnosu na pasivnu politiku administracije Donalda Trumpa.

"Ono je najava pritisaka na lokalne političare kako bi se modifikovao Ustav u skladu sa konvencijama o ljudskim pravima, kako bi se ojačala vladavina zakona, i obezbijedio ekonomski napredak. To su sve teme koje su u skladu sa ideološkom misijom koja pod Bidenom vodi američku spoljnu politiku, a u isto vrijeme i aspekti koji bi doveli do poboljšanja života prosječnog građanina. Daytonski okvir će ostati, ali "ograničene" modifikacije o kojima govori Blinken bi ga modifikovale na način koji bi napravio državu funkcionalnijom i spremnijom za NATO integracije", zaključio je profesor Maksić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije