Makarević: 'Potreba Rusije za ekspanzijom traje stotinama godina, razlog je...'

9
AA
Makarević: 'Potreba Rusije za ekspanzijom traje stotinama godina, razlog je...'
FOTO: AA / Nedim Makarević

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević smatra da potreba Rusije za ekspanzijom traje stotinama godina.

U razgovoru za Anadoliju dotakao se rata u Ukrajini, ali i odnosa skandinavskih zemalja i Rusije.

"Norveška ima stalnu prijetnju od Rusije zato što godinama imaju problem jer pomorskim putem njihove podmornice zalaze u njihove vode i time predstavljaju realnu vojnu opasnost. Oni graniče sa Rusijom. NATO je jako prisutan u Norveškoj", pojasnio je Makarević.

Vozači, oprez: Nesreća u Sarajevu, uviđaj u toku

Vozači, oprez: Nesreća u Sarajevu, uviđaj u toku

Podsjetio je da su svake godine, dok je bio na dužnosti u Norveškoj, imali vojni brifing u smislu na koji način je Norveška u pripravnosti kada je riječ o opasnosti od Rusije.

"Tu je i Švedska koja je neutralna zemlja. Vrlo je interesantna njena pozicija jer je ona historijski vezana za Rusiju u smislu da su u davna vremena vikinzi prelazili na istok. Prvo naselje koje je napravljeno na tim slavenskim prostorima od vikinga, vođe Rurika, je bio Novgorod.

Olga, unuka od Rurika i knez Igor su etablirali Kijev. Vidite kako je Ukrajina utkana u rusko tkivo. Njihov sin Vatroslav je proširio te granice na istok, prema Azerbejdžanu. Sve se to dešavalo na teritoriji sadašnje Ukrajine. Tako da su Šveđani utkani u historiju Ukrajine, kao i Rusi. Bili su neutralni čak i u Drugom svjetskom ratu, sada su iz straha, njihovi glasovi sve jači da se približe NATO-u", kazao je Makarević.

Smatra da je Finska u tom smislu najposebnija priča jer su oni bili čudo otpora u Drugom svjetskom ratu. "Iako malobrojni, uspjeli su se odbraniti od Staljina. Međutim, poučeni iskustvom, su i mnogo stabilniji, a i navikli su na tu opasnost", naveo je Makarević.

Dotakao se i trenutne situacije u Ukrajini, koju je u februaru napala Rusija. Mnoge zemlje su stale uz Ukrajinu, međutim, Makarević smatra da je jako upitna uloga Kine.

"Neke velike države kao Iran, igraju neutralnu ulogu. To su obično zemlje koje su u direktnom ili indirektnom sukobu većih razmjera sa Sjedinjenim Američkim Državama. Potreba Rusije za ekspanzijom traje stotinama godina. Zašto je potreba Rusije za tom ekspanzijom, iako je velika država? Da bi bili vojna supersila morate imate jaku mornaricu, ona je ključ, nije artiljerija i avijacija, znači kontrola morem. Rusi to nemaju. Imaju oni jako puno mora, ali je led. Jedini izuzetak je Crno more zato su se oni tako grčevito borili za Krim. Ukrajina ima teritorijalnu kontrolu nad Crnim morem i to je taj akutni problem", istakao je Makarević.

Podsjetio je da sukob Ukrajine i Rusije traje od 2014. godine.

"Ukrajina nije dozvolila pobunjenicima da se dalje prošire. Ne trebamo zaboraviti da Ukrajina ima podršku od gotovo cijelog svijeta, i materijalnu i vojnu, možda ne u onom omjeru u kojem oni očekuju. Ukrajina, mada je suočena sa jakom silom, odolijeva uz ogromnu pomoć.

Nisu u zatvorenom krugu, nisu u obruču što im daje mogućnost daljeg djelovanja. Stiče se i dojam da mnoge sile, ma kako to zvučalo, ne žele da brzo završi ovaj sukob. Stvari su postavljene tako da se ide na dugoročni konflikt, a ako se ide na dugoročni konflikt onda ćemo to svi osjetiti, a i osjećamo po cijenama", zaključio je Makarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije