Majke Srebrenice reagirale na otvaranje Spomenika mira, imaju i poruku za Šeranića

6
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice reagirale na otvaranje Spomenika mira, imaju i poruku za Šeranića
Foto: AA / Spomenik mira u Srebrenici

Majke Srebrenice uputile su saopćenje u kojem su oštro reagirale zbog otvaranja Spomenika mira u Srebrenici, a imale su i poruku za Alena Šeranića, ministra u Vladi RS.

"Otvaranje 'spomenika mira', kako ga nazvaše, na samo dva metra od spomenika podignutom u čast četnicima i na mjestu sa kojeg je Ratko Mladić izgovorio famoznu rečenicu: 'Došlo je vrijeme za osvetu dahijama', govori o prokletsvu 'svetog Trojstva'. Spomenik 'mira' i spomenik dvojici četnika upotpunjuje sliku svetog Trojstva", navedeno je u saopćenju Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženja "Žena Podrinja" Bratunac.

Istaknuto je da se na otvaranju spomenika ničim izazvan pojavio ministar zdravstva RS iz reda bošnjačkog naroda Alen Šeranić, "ministar koji se nije nikad udostojio da posjeti Memorijalni centar u Potočarima i prouči Fatihu ubijenim Bošnjacima u genocidu 1995. godine".

"Mi, majke Srebrenice, nikada nećemo prihvatiti nikakav spomenik mira, sve dok se ne priznaju počinjeni zločini, dok se veličaju ratni zločinci, dok se ne prihvate presude međunarodnih sudova i dok zvaničnici ne prestanu sa provokacijama koje svakodnevno upućuju prema žrtvama genocida. Ministra Šeranića pozivamo da poštuje hipokratovu zakletvu koja ima univerzalnu vrijednost kako u krugu bolnice tako i izvan nje", naglašeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije