Majke Srebrenice: 'Moramo spriječiti pojedince da koriste resurse države u svrhu negiranja genocida'

6
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice: 'Moramo spriječiti pojedince da koriste resurse države u svrhu negiranja genocida'
Foto: Anadolija / Majke Srebrenice u Tuzli

Nakon što je Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Udruženje žrtava i svjedoka genocida zajedno s udruženjem pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" iznijeli su svoje stavove.

Ističući da je usvajanje Rezolucije korak prema pravdi za žrtve, ove organizacije su zahvalile svim zemljama koje su glasale za Rezoluciju.

Posebnu zahvalnost uputili su Denisu Bećiroviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, ambasadoru BiH pri UN Zlatku Lagumdžiji te svima koji su sudjelovali u procesu usvajanja Rezolucije. Naglasili su važnost zatvaranja jednog ciklusa pravde za žrtve, ali su isto tako istakli da njihova borba ne prestaje.

Meteorolozi i za danas upalili alarm: Objavljena prognoza do subote - evo kad se vraća sunce

Meteorolozi i za danas upalili alarm: Objavljena prognoza do subote - evo kad se vraća sunce

Upozorili su na ulogu Republike Srbije koja, za razliku od Nizozemske i Crne Gore, nije prihvatila svoju odgovornost za genocid u Srebrenici.

Ujedno, izrazili su odlučnost u nastavku borbe protiv negatora genocida te su pozvali na sprječavanje korištenja resursa države u svrhu negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

"Nakon što je Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenci i na taj način prihvatila dio vlastite odgovornosti, kao što je prije nekoliko godina to učinila i Nizozemska, a pred samo glasanje ali i glasanjem Crna Gora, jedina zemlja koja je presudom MSP odgovorna za ne spriječavanje genocida u Srebrenici, koja nije prihvatila svoju ulogu i odgovornost je Republika Srbija.

Izražavamo svoju zahvalnost svima koji su glasali za Rezoluciju.

Zahvaljujemo se Denisu Bećiroviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH i njegovim saradnicima, ambasadoru BiH pri UN Zlatku Lagumdžiji i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da zatvorimo jedan ciklus pravde za žrtve. Naša borba ide dalje, moramo spriječiti negatore da korsite resurse naše države u svrhu negiranja genocida i drugih ratnih zločina", napisali su iz udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije