Majke Srebrenice i Žepe: Ovo što radi Tužilaštvo BiH je žalosno

7
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice i Žepe: Ovo što radi Tužilaštvo BiH je žalosno
Twitter / Majke Srebrenice

Žalosno je da se Tužilaštvo BiH bavi ratnim zločinima, koji su, navodno, počinjeni za vrijeme akcije Bljesak, dok istovremeno u Bosni i Hercegovini na stotine ratnih zločinaca nije procesuirano, kazali su iz Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa".

“Prioritet u BiH bi trebali biti predmeti ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji BiH, a ne ratni zločini počinjeni na teritoriji druge države. Pozivamo Tužilaštvo BiH da energiju usmjeri na predmete koji su označeni oznakom A Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a koji su po usvojenoj Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina prioritet u radu Tužilaštva BiH”, kazali su iz udruženja “Pokret majki enklave Srebrenice i Žepe”, prenosi N1.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je kako ne postoji pravni za osnov da Tužilaštvo BiH pokrene krivične postupke protiv generala Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina od Hrvatske traži da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina tokom Bljeska. Tereti za dva krivična djela – ratni zločin protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije