Majke Srebrenice brane Izetbegovića: Nije rekao ili mislio bilo šta loše

AA
Majke Srebrenice brane Izetbegovića: Nije rekao ili mislio bilo šta loše
Anadolija / Hatidža Mehmetović
Pogrešno tumačenje izjava predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića u izbornoj noći unosi smutnju među Bošnjake, posebno među povratnike u Podrinje, smatraju predsjednice udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" je kazala kako se ne smije dogoditi da opštinski načelnik u Srebrenici bude neko ko nije iz reda naroda koji je najviše stradao.

"To se nije smjelo pomisliti da neko drugi može biti načelnik osim iz naroda koji je najviše stradao, koji je pobijen. Srebrenica je simbol stradanja, bila je zaštićena zona Ujedinjenih nacija, a sada je međunarodna zajednica dozvolila da Srebrenica bude politički poligon. Zločin se i dalje nagrađuje, a žrtve su kažnjene", kazala je Mehmedović.

Prema njenim riječima, povratnici u Srebrenici su sinoć bili uznemireni.

"Vjerujte da nas je strah, noćas niko nije spavao, nestalo je struje čak, čujem od nekih, i to samo u naselju gdje su Bošnjaci, u to nisam sigurna, ali struje nije bilo do jutros", rekla je.

To što se izjava predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića tumači u smjeru da je jedna opština važnija od druge, pogotovo od Srebrenice, Mehmedović je ocijenila kao smutnju, jer to nije rečeno.

"Pokušava se ubaciti smutnja u bošnjački korpus. Gledala sam sinoć taj program od početka do kraja i to čovjek nije rekao. Smjela bih da se zakunem da se to nije desilo", dodala je Mehmedović.

Predsjednica Udruženja građana "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić je kazala kako nju "sve ovo podsjeća na 92., a stanje u Srebrenici je alarmantno".

"Znajući ko bi mogao da pobijedi, prema nezvaničnim rezultatima, nadamo se da neće biti tako. Još uvijek se nadamo", dodala je Ćatić.

Hajra Ćatić ne smatra ispravnim tumačenje izjava Izetbegovića u smjeru da je izborna pobjeda u jednoj opštini mnogostruko važnija u odnosu na rezultat u drugim opštinama.

"Znam ko je tu priču pokrenuo, ne vjerujem u takvo tumačenje", dodala je.

Šuhra Sinanović predsjednica Udruženja žena Podrinja je kazala da ne može neko ko negira genocid "biti načelnik svima nama, a ovi bijeli nišani, oni pokazuju sve. Dok je bijelih nišana načelnik mora biti Bošnjak."

Smatra da Izetbegović u izjavama tokom izborne noći nije rekao ili mislio bilo šta loše.

"Gospodin Izetbegović je rekao da se nada da će biti bošnjački kandidat načelnik Srebenice. Izetbegović nije ništa loše rekao niti pomislio, svi mi znamo koliko on radi za nas i za čitavo Podrinje", dodala je Sinanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije