Majke enklave Srebrenice i Žepe pisale CIK-u: Uklonite Šešeljevo ime iz imena stranke

9
Radiosarajevo.ba
Majke enklave Srebrenice i Žepe pisale CIK-u: Uklonite Šešeljevo ime iz imena stranke
Foto: SRS / Vojislav Šešelj

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) prije par dana dozvolila je učešće Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) Vojislav Šešelj da učestvuje na opštim izborima u našoj zemlji koji su zakazani za 2. oktobar.

Prethodno je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović predložio na sjednici 27. maja da ta institucija zatraži od Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj da iz svog naziva izbriše ime osuđenog ratnog zločinca ili ga zamijeni nečim drugim.

Na 22. sjednici Centralne izborne komisije (CIK) većina članova CIK-a nije uvažila zahtjev predsjednika CIK-a, da se politička stranka pod nazivom ”Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj" ne može registrirati pod tim nazivom za predstojeće Opće izbore u oktobru 2022. godine, zbog toga što u svom nazivu sadrži ime ovog presuđenog ratnog zločinca.

Tim povodom CIK-u se obratilo i udruženje "Majke enklave Srebrenice i Žepe", koje je od istog službeno zatražilo brisanje njegovog imena iz naziva stranke.

"Pozivamo CIK BiH da poštuje zakone Bosne i Hercegovine i da imena pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca, ne mogu biti korištena za registraciju političkih subjekata u okviru predstojećih općih izbora u BiH.

U protivnom ćemo Tužilaštvu BiH, podnijeti krivičnu prijavu protiv onih članica CIK-a BiH koji krše zakon. Naš stav i poziv ćemo proslijediti i Tužilaštvu BiH, VSTV, OHR, OSCE i MICT", piše u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije