U centru Beograda radikali održali miting: Vojislav Šešelj ponovo vrijeđao

9
Radiosarajevo.ba
U centru Beograda radikali održali miting: Vojislav Šešelj ponovo vrijeđao
Foto: SRS / Vojislav Šešelj

U centru Beograda u petak je održan komemorativni skup u povodu 30. godišnjice mitinga Srpske radikalne stranka (SRS) u Hrtkovcima, što je bio događaj na kojem je vođa radikala Vojislav Šešelj ponovo vrijeđao.

Ovoga puta pozvao je na protjerivanje lokalnog hrvatskog stanovništva.

Skup ulici Kneza Mihaila organizirala je nevladino udruženje Žene u crnom, istaknuvši transparent s porukom u samo jednoj riječi "pamćenje", prenose mediji u Srbiji.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Okupljanje, koje je osiguravalo oko 20 uniformiranih policajaca, proteklo je bez incidenata.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) upozorio je ranije u petak da je prošlo 30 godina od početka progona gotovo 40.000 srijemskih Hrvata, a da pred pravosudnim tijelima Srbije za taj zločin i za ubistva 25 Hrvata početkom 1990-tih niko nije odgovarao.

Pripadnicima Žena u crnom u komemoriranju progona pridružii su se predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i predstavnik hrvatske ambasade u Beogradu.

Za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravomoćno je pred UN-ovim sudom u Haagu osuđen jedino Šešelj, koji je po povratku iz haškog pritvora u maju 2018. kupio kuću u Hrtkovcima, simbolu progona srijemskih Hrvata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije