Majke enklave Srebrenica i Žepa uputile izvještaj savjetnici generalnog sekretara UN

1
Radiosarajevo.ba
Majke enklave Srebrenica i Žepa uputile izvještaj savjetnici generalnog sekretara UN
FOTO: AA / Sjećanje na žrtve genocida

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputili su treći Izvještaj Alice Nderitu, specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, a primjerak izvještaja i tužiocu stalnog krivičnog suda ICC.

Dostavljene su informacije o novim pokušajima izazivanja sukoba u BiH, kao osnov za počinjenje teških kršenja međunaridnog humanitarnog prava.

Od Alice Nderitu, specijalne savjetnice generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, zatražene su konkretne akcije shodno Akcionom planu UN iz 2007 godine, koji uključuje i vojnu intervenciju u cilju prevencije genocida.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

U izvještaju (2007) je navedeno da je UN propustio prevenciju genocida u BiH i Ruandi i da je neprihvatljiva činjenica da UN opet bude “nijemi promatrač “izvršenja genicida i da se naknadno “posipa pepelom” i izvinjava žrtvama genicida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije