Majka Nadin Smajlović komentarisala odluku Tužilaštva KS da ne pokrene istragu

1
Radiosarajevo.ba
Majka Nadin Smajlović komentarisala odluku Tužilaštva KS da ne pokrene istragu
Screenshot/AJB / Nadin Smajlović s majkom

Nakon što je Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo odluku o neprovođenju istrage u slučaju Nadin Smajlović, za portal Radiosarajevo.ba govorila je majka djevojčice, Amina.

"Ovo je druga naredba o neprovođenju istrage po našoj prijavi protiv odgovornih u KCUS-u za odbijanje liječenja naše Nadin.

Prvu ovakvu odluku je poništilo Federalno tužilaštvo i naredilo provođenje istrage još prošle godine. Sada je Kantonalno tužilaštvo posegnulo za naručenim nalazom vještaka iz Beograda da bi donijeli ovakvu odluku. A mi smo rekli da se izričito protivimo vještačenju medicinske dokumentacije u centrima u bivšoj SFRJ jer imamo opravdane sumnje da neće biti objektivni", rekla je Amina Smajlović.

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Upravo saopšteno: Tužilaštvo KS neće provoditi istragu u slučaju Nadin Smajlović

Upravo saopšteno: Tužilaštvo KS neće provoditi istragu u slučaju Nadin Smajlović

Najavila je i žalbu.

"Odluka TKS je puna i pravnih i logičkih nedostataka i to će biti osnov za žalbu. Detaljnije o tome će se moći govoriti nakon detaljne pravne analize ovog dopisa. Možda se bolje nije moglo ni očekivati od tužilaca koji već tri godine razvlače ovaj navodno "prioritetni" predmet. Borbu ćemo sigurno nastaviti na višim instancama", rekla je Amina Smajlović za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo da su roditelji Nadin Smajlović podnijeli krivičnu prijavu protiv ljekara i menadžmenta KCUS-a zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne i nesavjesnog liječenja.

Iz Tužilaštva KS su ranije saopćili da istraga u ovom slučaju neće biti pokrenuta.

"Nakon analize prikupljenih dokaza, tužilački tim Tužilaštva KS, koji je postupao u slučaju maloljetne N. S., a zbog krivičnih djela nepružanja medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne donio je odluke da se istraga protiv prijavljenih neće provoditi jer u radnjama prijavljenim nisu ostvarena obilježja krivičnih djela.

Ovakva tužilačka odluka donesena je nakon više provedenih radnji, sveobuhvatne analize spisa te zaprimljenog nalaza sudsko-medicinskog vještačenja u timu od osam ljekara specijalista.

Podnosilac prijave na ovu tužilačku odluku ima pravo pritužbe uredu glavne kantonalne tužiteljice", saopćeno je iz Tužilaštva KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije