Majka Hatidža ukopana nedaleko od mezara jednog od najvećih gazija Podrinja

A. S.
Majka Hatidža ukopana nedaleko od mezara jednog od najvećih gazija Podrinja
Hatidža Mehmedović Điđa, srebrenička Majka, majka Almira i Azmira, žena Abdulaha, u srijedu je otišla na posljednji počinak. Podno šume u Bektićima, na porodičnom mezarju, u srebreničku zemlju spušten je njen tabut.

U Bektićima kod Sućeske, kako smo saznali, trenutno živi 40 porodica koje nakon genocida u Srebrenici zajedničkim snagama kreću u bolju budućnost. Mještani s kojima smo razgovarali kažu da je život težak. Najteže je zimi kada zna pasti i do metar snijega.

Dok smo bili na licu mjesta mještani su nam otkrili da je Majka Hatidža ukopana nedaleko od mezara Zulfe Tursunovića, kojeg Bosanci i Hercegovci pamte kao ratnog zamjenika Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice i čovjeka koji se najčešće spominje uz Orićevo ime. 

Tursunović, kojeg mnogi pamte po nadimku Tursun, jedan od najvećih gazija Podrinja, preminuo je od srčanog  udara 12. novembra 2010. u 80. godini života.  

On se među prvima vratio u Srebrenicu, i sve do smrti živio je u svojoj kući u Sućeskoj. Tursun će ostati kao jedna od najvećih legendi srednjeg toka rijeke Drine.

Za Zulfu se veže i primjer koji je pokazao prvih dana rata kada su mu pripadnici vojske RS iz Srebrenice i Milića poslali ultimatum da im preda oružje sa svojim borcima iz Sućeske.

Tada im je Tursun odgovorio da on njima šalje ultimatum da oni njemu predaju oružje, jer nemaju šanse u borbi protiv njegove jedinice. Tako se i desilo, agresorska vojska iz okolnih sela su ili pobjegli ili Tursunu predali oružje.

Svoja ratna sjećanja i svjedočenje, Tursun je iznio u filmu „Daleko je Tuzla“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije