Mahmutbegović: Rame uz rame raditi na popravljanju položaja žene!

Fena
Mahmutbegović: Rame uz rame raditi na popravljanju položaja žene!
Foto: Radiosarajevo.ba / Melika Mahmutbegović

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović čestitala je svim ženama 8. mart - Međunarodni dan žena, uz želju da položaj žene u bh. društvu bude ravnopravniji, a njihova uloga utjecajnija.

"Raditi na popravljanju položaja žene moramo svi zajedno, rame uz rame sa muškim dijelom populacije. Sa našim kolegama, muževima, očevima, braćom ... odnosno cjelokupno društvo, jer bolji položaj žene može voditi samo njegovom prosperitetu.

Nažalost, i dalje su u Bosni i Hercegovini prisutni različiti vidovi diskriminacije žena, posebno na tržištu rada i to naročito s naglašenim problemima u privatnom sektoru što predstavlja veliki problem bh. društva.

Najviše su pogođene trudnice i porodilje, te starije žene. Njih poslodavci nerijetko doživljavaju i tretiraju kao manje sposobnu, nedovoljno predanu i produktivnu radnu snagu. Takav tretman naše žene podriva socio-ekonomski razvoj BiH i društva u cjelini", istakla je Mahmutbegović.

Dodala je da je neophodno značajno poboljšati položaj trudnica i porodilja u našoj zajednici, uključujući i njihova veća prava.

"Nisu rijetki primjeri da žene ne mogu ostvariti osnovna prava na zdravstvenu zaštitu ili otići u mirovinu, zbog određenih administrativnih prepreka. Poseban problem predstavlja i nedovoljna briga najšire društvene zajednice oko poboljšanja natalne politike, te zaštite trudnica, porodilja i djece.

S druge strane, i dalje smo svjedoci sve izraženijeg nasilja u porodici i zajednicama. Brojni takvi slučajevi, posebno u posljednje vrijeme, završili su ubistvima ili ranjavanjima žena. Društvo mora učiniti sve da prevenira mnogobrojne oblike fizičkog i psihičkog nasilja u porodici i generalno nad ženama i djecom, a njihove počinioce društveno-odgovorno kazni i sankcionira", navela je Mahmutbegović.

Kazala je da je 'uprkos svemu tome na ženama velika odgovornost, brojne obaveze na očuvanju porodice, profesionalni poslovi i zadaci'.

"Žene čine polovinu stanovništva BiH te je najmanje što zaslužuju ravnopravan položaj, ali i da se njihov glas čuje, bude cijenjen i priznat", poručila je Mahmautbegović u čestitki u povodu 8. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije