Plate ženama u BiH u prosjeku za 300 KM manje u odnosu na muškarce

Radiosarajevo.ba
Plate ženama u BiH u prosjeku za 300 KM manje u odnosu na muškarce
Foto: Pixabay / Ilustracija

Dočekujemo još jedan 8. mart uz uvijek aktuelno pitanje – kakav je i da li se popravlja položaj žena u poslovnom svijetu u BiH?

Nažalost, još jedan 8.mart uz statistike u korist muških kolega.

Istraživanje portala Posao.ba na osnovu podataka njihovog servisa Plata.ba, pokazuju da žene zaposlene u oblasti ekonomije, medicine, turizma i tekstilne industrije imaju u prosjeku i do 300 KM manju platu u odnosu na muške kolege.

Plata.ba je servis za online istraživanje plata u sklopu kojeg ispitanici sami unose visine plata, zbog čega istraživanje uzima u obzir stvarne iznose plata na bh. tržištu rada.

Na osnovu podataka pomenutog istraživanja, najviša plata žena zaposlenih u sektoru ekonomije, bankarstva, iznosi 1.256 KM, dok je najviša plata muškaraca 1.483 KM, a kada je u pitanju viši menadžment, žene imaju platu 2.040 u prosjeku, a muškarci 2.368 KM.

U IT industriji prosječne plate žena i muškaraca su skoro izjednačene, gdje žene imaju primanja 1.510, a muškarci 1.558.

Svijetli primjer gdje žene prednjače u zaradi u BiH je u oblasti farmacije, na poziciji Menadžer farmaceutskih proizvoda, pa tako maksimalna plata menadžerica iznosi 1.662 KM, dok njihovih muških kolega 1.234 KM. Također, na poziciji Direktor/ica filijale u bankarstvu, žene imaju platu 2.013 KM, muškarci 1.918.

Analizirajući podatke ispitanika iz posljednjeg Posao.ba istraživanja „Kakav posao želiš“, zaključeno je da je u ukupnom broju osoba koje nemaju primanja osjetno više žena. Takođe, mnogo više žena od muškaraca ima primanja do 800 KM.

Poredeći željena očekivanja visine plate kod žena i muškaraca, žene bi većinom bile zadovoljne sa platom i do 400 maraka nižom od muških kolega. Međutim, razlika u odgovorima između muškaraca i žena smanjuje sa porastom očekivanih plata, pa tako 19 posto žena kaže da bi bilo zadovoljno platom od 1.500 do 2.000 KM, odnosno 23 posto muškaraca. S platom većom od 2.000 KM bilo bi zadovoljno 15 posto žena, odnosno 18 posto muškaraca.

Interesantan podatak je svakako da su osobe koje imaju platu veću od 2.000 KM polno ravnopravne, s tim da je više žena koje imaju platu veću od 2.500 KM mjesečno u odnosu na muške kolege.

U istraživanju „Kakav posao želiš“ ispitanici su odgovarali i na pitanje da li bi i zbog kojih razloga otišli iz BiH, gdje su prema odgovorima muškarci spremniji napustiti BiH nego žene. Presudni faktori za odlazak iz BiH kod žena su niska primanja i osjećaj nesigurnosti.

Uočavaju se razlike i u važnosti određenih benefita, pa su tako ženama bitniji mogućnost rada od kuće i pokriveni troškovi jaslica/vrtića, dok je muškarcima više stalo do mogućnosti korištenja automobila za ličnu svrhu te mobilnog telefona.

Podaci takođe pokazuju da su muškarci ohrabreniji da se upuste u samostalni posao, pa bi tako za svoju privatnu firmu radio svaki treći muškarac, a tek svaka peta žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije