BiH / Mahmutbegović: Nužno je promijeniti zakonski status porodilja

19. 07. 2017. u 22:24:00 Anadolija

Shares: 0

Okrugli stol o temi "Modaliteti rješavanja socijalnog statusa rodilja i isplate dječjeg doplatka na području Federacije BiH", održan je danas u Sarajevu.

Na okruglom stolu doneseno je nekoliko zaključaka među kojima je i taj da je uz koordinaciju svih nivoa vlasti u Federaciji BiH potrebno osigurati jedinstvena zakonska rješenja koja će osigurati adekvatne pravne mehanizme zaštite i podrške ženama na području cijele Federacije BiH.

Cilj skupa, čiji je organizator dopredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, suorganizatori predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, bio je sagledati stanje u oblastima statusa rodilja i isplate dječjeg doplatka te provedbom definiranih zaključaka pokušati popraviti stanje u navedenim oblastima.

"Uz koordinaciju svih nivoa vlasti u Federaciji BiH potrebno je osigurati jedinstvena zakonska rješenja koja će osigurati adekvatne pravne mehanizme zaštite i podrške ženama na području cijele Federacije BiH", iznijela je Mahmutbegović jedan od zaključaka nakon okruglog stola.

Istakla je da je jedan od zaključaka i dati podršku donošenju novog zakona o podršci porodici sa djecom na nivou Federacije BiH, koji bi na jedinstven način na načelima socijalne pravičnosti trebao urediti ostvarivanje osnovnih prava iz ove oblasti - dječiji dodatak i novčana pomoć nezaposlenim porodiljama u Federaciji BiH.

"Nužno je promijeniti formalno-pravni status žena porodilja u radnom odnosu na način da se njihova prava iz sistema socijalne zaštite vrate u sistem prava iz radnog odnosa i zdravstvenog osiguranja. Potrebno je preispitati vertikalnu raspodjelu javnih prihoda po nivoima vlasti pri čemu osnovni kriterij za raspodjelu sredstava treba da budu prava građana", pojasnila je Mahmutbegović zaključke okruglog stola.

Prema njenim riječima, ovo je kod donošenja i predlaganja zakona za zaštitu porodica sa djecom prvi put da su u koordinaciji kantonalni i federalni nivo.

Mahmutbegović je mišljenja da ima nade da se ovi zaključci u budućnosti realizuju.

"Skoro 20 godina mi pričamo na ovu temu. Ono što se ne vidi, a što se dešavalo u međuvremenu jeste da su svi kantoni na određeni način prihvatili određena rješenja. Ono što nije dobro je ta jedna neravnopravnost ili diskriminacija po osnovu visine tih naknada i ostvarivanja prava za žene koje su u javnom i privatnom sektoru. Tu postoji velika diskriminacija da su povlaštene žene koje rade u javnom sektoru na način da imaju potpunu platu, a one koje su u privatnom sektoru, njihova plaća je od kantona do kantona različita - od 50 do 90 posto", izjavila je Mahmutbegović.

Izrazila je očekivanje da se ovi problemi riješe.

Ministar Drljača poručio je da se ovdje radi o pitanju budućnosti "nas kao građana, ali i države".

"Ako prihvatimo logiku da trebamo podržati i obezbijediti materijalnu sigurnost, socijalnu pravičnost, utvrditi jedinstvene kriterije uvjeren sam da smo na pravm tragu. Koliko ćemo finansijskih sredstava imati, iz kojih sredstava to su otprilike neke kalkulacije koje sada postoje", pojasnio je Drljača.

Rekao je kako zakon omogućava da određeni kantoni, koji imaju kapacitete, mogu dati dodatna određena prava svojim stanovnicima.

"Ono što je suština jeste da se obezbijedi minimum jednakih prava i kriterija koja mogu svi ostvariti", izjavio je Drljača.

Kako je kazao, još je riječ o radnoj verziji teksta zakona koji će se početkom septembra naći pred Vladom, a nakon toga pred Parlamentom.

Drljača je govoreći o finansijama istakao da postoje načini kako da se dođe do sredstva za naknade porodiljama koje su zaposlene, nezaposlenim i za dječiji dodatak.

"U ovom trenutku mi smo izrazili procjenu da je potrebno 68 miliona maraka za ova tri prava i plus oko 20 miliona maraka na doprinose za porodilje u radnom odnosu i to je nekih 90 miliona maraka. Radi se o sveobuhvatnom reformskom zakonu za koji je potrebna podrška svih segmenata", poručio je ministar.

Lidija Bradara je poručila da je važno da su danas pričali o porodici te je izrazila nadu da će ovo biti jedan od zakona koji će se razmatrati u jesen i koji će ići u široku javnu raspravu.

"Zaista je vrijeme da prestanemo da pričamo samo o porodiljama. Dijete se najčešće razvija u porodici. Investiranje u djecu je investiranje u budućnost i to je nešto što će biti poruka i ovog novog zakona", istakla je Bradara.

Tagovi: BiH porodilje

NEMA KOMENTARA