Za nezaposlene porodilje dodatnih 50 KM

Radiosarajevo.ba
Za nezaposlene porodilje dodatnih 50 KM
Uz redovnu porodiljsku naknadu nezaposlene porodilje od Općine Novi Grad primat će dodatnih 50 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo u narednom će periodu nastojati da donekle izjednači porodiljske naknade za nezaposlene majke koje primaju znatno manju naknadu u odnosu na zaposlene. Za smanjenje neujednačenosti naknade za porodilje koje nisu u radnom odnosu Nacrtom budžeta za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 330.000 konvertibilnih maraka.

S obzirom na to da zaposlene porodilje primaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu od oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će za svaku nezaposlenu porodilju mjesečno izdvojiti dodatnih oko 50 KM.

Prema podacima kojima raspolaže nadležna Općinska služba dodatna sredstva godišnje će primati oko 600 porodilja s područja Novog Grada koje nisu u radnom odnosu. Na taj način, nastoji se popraviti društvena anomalija gdje se iz socijalnih fondova za istu namjenu isplaćuju različite naknade za nezaposlene i zaposlene porodilje, dok se ovaj problem na nivou države trajno ne riješi, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Pored finansijske podrške nezaposlenim porodiljama, i ove godine iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo osigurana su sredstva za podršku porodicama koje dobiju treće, četvrto i više djece. Dio je to mjera podrške porodici kao najvećem stubu društva i natalitetu koji nažalost bilježi negativne trendove u većini sredina u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije