Izvedite djecu napolje i kada je hladno i kada je snijeg

Radiosarajevo.ba
Izvedite djecu napolje i kada je hladno i kada je snijeg
Sa dolaskom zimskih mjeseci i hladnih dana mnogi roditelji se plaše da svoju djecu izvedu napolje zbog prehlada.

Parkovi i igrališta su se ispraznili, a djeca se više igraju kod kuće i u igraonicama gde ih vrebaju virusi u zatvorenom prostoru.

Evo nekoliko savjeta za boravak djece napolju u toku zimskih mjeseci:

Bebe do prve godine mogu i treba da borave napolju svakoga dana najmanje pola sata osim u slučaju kada je temperatura vazduha ispod minus10, kada puše jak vjetar, kada je magla, snježna mećava i kada je jako vlažno, piše mojpedijatar.co.rs

U svim ostalim situacijama se preporučuje boravak djece do prve godine u trajanju do pola sata, a za stariju djecu duže. Ako je mnogo hladno starija djeca mogu da borave u nekoliko navrata u toku dana po pola sata.

Boravak na svježem vazduhu pomaže za jačanje imuniteta i čisti disajne puteve.

Boravak na dnevnoj svjetlosti poboljšava očni fokus i odmara oči.

Za psihološki razvoj je važno da dijete ima kontakt sa prirodom, da skuplja lišće i jesenje plodove, da se grudva i sanka.

Što je napolju hladnije, to je u vazduhu manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i pretopljenom prostoru. Što češće je budete izvodili, bit će zdravija.

Starija djeca sve više vremena provode kod kuće, igrajući igrice i gledajući televizor. Ove promjene dovele su do ozbiljnog pogoršanja zdravlja djece, sve je više djece koja imaju problem sa gojaznošću, povećanim šećerom ili visokim pritiskom.

Roditelji puno rade i plaše se da svoju djecu puste napolje samu. Još je gora situacija zimi kada je i roditeljima hladno pa ni ne vode djecu napolje. 

U britanskom časopisu The Gardian postoji tekst u kome piše da današnja djeca provode manje vremena napolju nego zatvorenici. 

Najnovija istraživanja pokazuju da svako deseto dijete iz Britanije, u toku protekle godine nije bilo u parku, šumi, na plaži ni jednom, a preko 75 posto djece  provede napolju manje od jednog sata dnevno a zimi se ovo vrijeme spusti na nevjerovatnih 10 minuta dnevno koje se svede na odvođenje u školu ili vrtić.

Kako obući dijete zimi?

Ako je napolju snijeg i jako hladno dobro je da dijete ima skafander i nepromočive cipele ili čizme. Za malu djecu su potrebi i šal, kapa i rukavice, a ako se dijete pokvasi treba ga presvući. Osnovno pravilo oblačenja bebe prilikom izvođenje u zimskim mjesecima glasi: obucite dijete onako kako ste i sami obučeni, a bebi treba jedan sloj odjeće više.

Djetetu ne treba stavljati ništa preko lica, dobro je da slobodno diše i čisti svoje disajne puteve na svježem vazduhu. Vazduh pod šalom se kondenzuje, pa ako je predio oko bebinih usta i nosa vlažan, lakše se razvijaju mikroorganizami.  Bitno je da se mala djeca ne pretopljavaju jer bebe kada se rode još uvijek nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju.

Za bebe koje su još u kolicima dobra opcija je topla zimska dekica za pokrivanje pa se beba tokom šetnje može raskomotiti. Ako bebi nosić procuri, dok ste napolju, nemojte se brinuti. Kad uđete u toplo - trebalo bi da prestane. 

Kožu lica i ruku koje su izložene hladnom vazduhu zaštitite kremom koja je prilagođena za zimske mjesece kako koža ne bi ispucala od hladnoće i vjetra.

Djeca vole snijeg i uživaju u igrama na snijegu. Već oko četvrte godine mogu da kližu i skijaju ukoliko pokažu interesovanje. 

Djeca nemaju strah i osjećaju se važno što nauče neku novu aktivnost.  Na sankanje i grudvanje mogu čim nauče da stoje/sjede. U početku potrebno je da ih neko drži na sankama a kasnije kako rastu mogu i sama.

Nije strašno ako dijete u toku igre bude pogođeno u lice snijegom, neće se od toga prehladiti, ali svakako djeci treba skrenuti pažnju da izbjegavaju gađanje u lice da ne bi promrzli otkriveni dijelovi tijela.

Pustite svoju djecu da se igraju na zimi i na snijegu. Prednosti vezane za zdravlje djece koje borave na zimi su dugoročne.  Zatvoreni prostori, a posebno igraonice su pogodne za razvoj virusa, koji se brzo šire sa jednog na drugo dijete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije