Lukač: Nije nam poznato da je Naser Orić prolazio kroz RS

Fena
Lukač: Nije nam poznato da je Naser Orić prolazio kroz RS
Foto: Arhiv / Naser Orić
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tvrdi da policiji nije poznato da je Naser Orić, bivši komandant Armije RBiH u Srebrenici, prolazio kroz RS, a da je MUP RS-a znao za to i nije reagovao.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je prethodno danas da postoje informacije da je Orić prekršio zabranu boravka na teritoriji RS te postavio pitanje zašto ga MUP RS-a nije uhapsio, kao i sve koji su učestvovali u pritiscima na svjedoke “u slučaju Orić”.

Lukač negira navode SDS, navodeći da je to "čista insinuacija predsjednika SDS-a Vukote Govedarice", optuživši SDS da kritikuje sve segmete rada policije.

Govedarica je danas rekao da SDS očekuje da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine oslobađajuću presudu Naseru Oriću i da postupak protiv njega bude obnovljen.

Dodao je da SDS traži da predsjednik sudskog vijeća u ovom postupku Šaban Maksumić bude izuzet, “jer se dovodi u pitanje njegova objektivnost” zbog ratne prošlosti.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je početkom ovog mjeseca zatražilo od Apelacionog vijeća da prvostepenu presudu kojom su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u selima u okolici Srebrenice ukine, te da se postupak obnovi.

U oktobru prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici i Muhića, pripadnika tih snaga da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije