Washington Post: Vraća li se BiH u tamne dane devedesetih?

Radiosarajevo.ba
Washington Post: Vraća li se BiH u tamne dane devedesetih?
Foto: Predsjedništvo BiH / Merkel sa Čovićem, Ivanićem i Izetbegovićem u Berlinu

Washington Post jedan je od najutjecajnijih i najpoznatijih svjetskih medija, a novinski list iz prijestolnice Sjedinjenih Američkih Država dotakao se situacije u Bosni i Hercegovini i predstavio je svojim čitateljima iz svog ugla.

"Sjećam se da sam stajao pored blatnjave ceste tokom mračnog decembra 1995. godine i razgovarao s dva prijatelja. Jedan je bio bosanski musliman, a drugi bosanski Srbin. Bili smo u bosanskom gradu Tuzli i pokrivali smo ratni sukob koji je odnio 100.000 života i raselio milione za CNN. Bio je to najgori sukob u Europi od Drugog Svjetskog rata. Zaraćene strane upravo su potpisale Daytonski sporazum kojim su posredovale Sjedinjene Američke Države. Pitao sam ih da li će mir potrajati i rekli su da su sve strane umorne od borbe. Nekoliko generacija kasnije vidimo zabrinjavajuće znakove da teško osvojeni mir propada. Političari nacionalisti ispituju Daytonski sporazum, koji je kreirao dva entiteta, Republiku Srpsku i federaciju Hrvata i muslimana", ovako počinje priča Washington Posta.

Novinari Washington Posta smatraju kako Europa i Sjedinjene Američke Države, koje su trenutno koncentrirane na neke druge probleme, moraju reagovati brzo kako Bosna i Hercegovina ne bi "iskočila iz tračnica".

Po njihovom mišljenju u srcu previranja stoji predsjednik Republike Srpske - Milorad Dodik i ističu kako je to ime ovaj entitet dobio 1992. godine od Radovana Karadžića, osuđenog za genocid na bosanskim muslimanima.

"Dodik je izjavio kako se želi odvojiti od Bosne i pridružiti se Srbiji. Podržava i Hrvate koji traže svoj entitet. Lider bosanskih muslimana Bakir Izetbegović odgovara kako treći entitet nije moguće kreirati bez rata."

Post kaže i kako je Dodik blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji želi, po tvrdnjama Posta iskoristiti probleme Srba u regionu.

"Za sada, Dodik je odložio referendum o nezavisnosti RS-a. Ali i nakon što ga je Vrhovni sud BiH zabranio, on je održao probni referendum o obilježavanju 9. januara kao državnog praznika kada je 1992. godine Radovan Karadžić proglasio nezavisnu državu bosanskih Srba, koja je dovela do rata. Nakon što je Dodik osporio odluku suda, SAD su izrekle sankcije protiv njega. Ali to ga nije zaustavilo", navodi se u tekstu Washington Posta.

Post je pisao i o proslavi devetog januara u RS-u, tokom kojeg je policija koja je izgledala kao vojska marširala gradom. Spomenuli su i dolazak Noćnih vukova, bajkerske bande iz Rusije koju je Putin koristio na Krimu i Ukrajini. Spomenuli su i Srbsku čast, paravojnu skupinu koju su prema riječima ministra sigurnosti BiH trenirali Rusi.

"Alarm kod bosanskih lidera raste i zbog gomilanja oružja od strane Srba koji su nedavno nabavili 2.500 automatskih puški za policiju. Kupovina je legalna, ali je količina kupljenog oružja mnogo veća od stvarne potrebe policije", piše Post.

Dodik je prema pisanju Posta u odličnim odnosima s Rusima, a Rusija želi da bosanski Srbi blokiraju ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.

"Dok Zapad gleda u drugom pravcu i drugi su došli u Bosnu. Prije nekoliko dana turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao je veliki miting u Sarajevu. On je održao kampanju kako bi dobio glasove Turaka u inozemstvu, ali je iskoristio priliku da se nahrani sektaškim osjećajima. Masa je uzvikivala 'Allahu akbar i 'sultan Erdogan' kada je on stigao s Izetbegovićem. Izetbegovićeva stranka (SDA) razvija veze s Erdoganovom AKP.

U oktobru će u Bosni i Hercegovini biti održani izbori. Dodik želi mjesto u tročlanom predsjedništvu. Kaže kako prati put nezavisnosti. Bosanci su zabrinuti da će odvesti zemlju u rat. Kako bi spriječili sukob u dijelu svijeta u kojem je počeo i Prvi svjetski rat i gdje je bilo najviše žrtvi u proteklim decenijama u Europi, EU, NATO i SAD moraju djelovati bez odlaganja kako bi pojačali svoje prisustvo iskusnim pregovaračima i oživjeli funkcije ureda visokog predstavnika, čiji je posao da prati provedbu Daytonskog sporazuma.

Vojno prisustvo Zapada trebalo bi biti pojačano barem do izbora, trebalo bi ponovo pokrenuti plan za integraciju policijskih snaga, a na kontinuirano vrijeđanje Dodika i njegovih sljedbenika trebalo bi odgovoriti snažno. Ukratko, Bosna i Hercegovina treba hitno pozornost demokratskih zemalja, inače desetljeća od Daytona bit će proglašena kao mirni period između Balkanskih ratova", navodi Post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije