Lokmić: Ako delegati usvoje set boračkih zakona, u septembru će biti isplata uvećanih naknada

7
FENA
Lokmić: Ako delegati usvoje set boračkih zakona, u septembru će biti isplata uvećanih naknada
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Nedžad Lokmić

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić izjavio je da će, ako sutra delegati Doma naroda Federalnog parlamenta usvoje set boračkih zakona, biti omogućeno da se pripadnicima boračke populacije u septembru isplate uvećane novčane naknade za august i retroaktivno za juli. 

Nakon što je u srijedu, 24. jula, Predstavnički dom usvojio tri zakona iz oblasti boračke zaštite, Lokmić očekuje da će to isto učiniti i Dom naroda, što znači da bi narednog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu mogle stupiti izmjene Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

"U ime 104.905 pripadnika boračke populacije pozivam delegate da usvoje ove zakone. Smatramo da je prioritet izvršiti zakonske izmjene iz razloga što se ukazala potreba za usklađivanjem osnovice za obračun novčanih primanja boračke populacije poslije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Osnovica za boračke naknade treba biti usklađena po propisima koji regulišu oblast PIO", rekao je u izjavi za Fenu ministar Lokmić.

Toplinski val u BiH: Pogledajte koji je najtopliji bh. grad u 13 sati

Toplinski val u BiH: Pogledajte koji je najtopliji bh. grad u 13 sati

Ističe da je za provedbu zakona o demobilisanim braniteljima predviđeno uvećanje budžeta za 800.000 KM, zakona o nositeljima ratnih priznanja za 200.000 KM i zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica povećanje za 2,5 miliona KM. Ukupno povećanje je 3,5 miliona KM.

"Ukoliko set zakona bude usvojen bit će moguće u septembru isplatiti povećanje za august, odnosno retroaktivno i za juli. Na primjer, za 4,75 posto trebaju biti povećane naknade braniteljima i njihovim porodicama za period juli-decembar 2024. godine, a ukupno povećanje za 2024. godinu je 6,55 posto", potvrdio je Lokmić.

Dodao je da je izmjenama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica predloženo da se propiše još jedna izmjena kojom bi se djeci šehida i poginulih branilaca, čija je nesposobnost nastala do navršene 15. godine života, odnosno najkasnije do 35. godine života, omogućio nastavak korištenja prava na porodičnu invalidninu, sve dok ta nesposobnost traje.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana je za ponedjeljak, 29. jula, sa početkom u 12 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije