Lokalni izbori raspisani, ali za provedbu trebaju 4,2 miliona KM kojih zasad nema

Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori raspisani, ali za provedbu trebaju 4,2 miliona KM kojih zasad nema
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S press konferencije članova CIK-a

Iako je Centralna izborna komisija BiH donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora, koji se trebaju održati 4. oktobra ove godine, ukazano je na nekoliko problema u vezi s njihovim održavanjem.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica-Prutina saopćila je prethodno da se po prvi put gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo bira neposredno.

Izbori za izbor vijećnika u Vijeću Grada Mostara će se raspisati po sticanju nepohodnih uvjeta za raspisivanje i održavanje izbora.

Bjelica-Prutina je podsjetila na rješenja Ustavnog suda BiH kojim su pojedine odredbe zakona prestale da važe, ako i na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Baralija protiv BiH".

Posebno se osvrnula na birače koji glasaju van BiH, navodeći da je uvedena novina po kojoj je obrazac PRP-2 dostupan samo u elektronskoj formi.

"Razlog je činjenica da je zbog nedostatka sredstava novca bilo nemoguće primijeniti postupak javnih nabavki za štampanje i za dostavu obrazaca. Elektronska forma je i zbog otežanog poštanskog saobraćaja. Mogućnost dostave putem pošte nije isljučena", dodala je Bjelica-Prutina, te istakla da rokovi za registraciju birača u inostranstvu počinju teći odmah.

Lokalni izbori 4. oktobra, evo ko se sve bira i koliko ljudi glasa

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku o raspisivanju lokalnih izbora 2020. godine. Neposredni izbori se raspisuju za 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

Ukazala je da bez lokalnih izbornih komisija nije moguće provoditi izbore, te da nedostaje 13 članova u 9 komisija.

Predsjednica CIK-a je upozorila da izbore nije moguće realizirati bez novca, te da treba 170 dana do potpune realizacije ugovora, do pakovanja glasačkih listića.

Istakla je da je potrebno zaposliti dodatno osoblje da bi ispunili svoje obaveze, te da su tražili hitno davanje preporuka, i još čekaju odgovore nadležnih.

"Važnost slobodnih izbora u demokratskom sistemu nije niti će ikada biti dovedeno u pitanje od strane CIK-a. Ali potrebna je podrška nadležnih, suštinska, ne deklarativna. Očekujemo hitno osiguranje sredstava. Potrebno je 4,2 miliona KM", kazala je Bjelica-Prutina.

Iz CIK-a su kazali da ima još vremena da se osiguraju sredstva i da očekuju usvajanje budžeta institucija BiH za ovu godinu.

"Mogućih scenarija je puno. Pratićemo sve rokove, sve scenarije. Javnost treba znati da se budžet usvaja mnogo ranije. Zadnja tri mjeseca smo na privremenom finansiranju", podsjetila je Bjelica-Prutina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije