Lokalni izbori 2024 | Mirza Selimbegović: 'Otvorena općina za mlade, bez gužvi i s pitkom vodom'

12
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Mirza Selimbegović: 'Otvorena općina za mlade, bez gužvi i s pitkom vodom'
Foto: Facebook / Mirza Selimbegović

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području Općine Novi Grad za poziciju načelnika će se takmičiti kandidati: Semir Efendić, aktuelni načelnik općine, ispred Stranke za BiH i Mirza Selimbegović, ispred stranaka Trojke (SDP BiH, NiP, Naša stranka).

Uznemirujući snimak | Pucnjava u Tel Avivu, ima mrtvih

Uznemirujući snimak | Pucnjava u Tel Avivu, ima mrtvih

O kandidaturi je za portal Radiosarajevo.ba govorio kandidat za načelnika Općine Novi Grad Mirza Selimbegović, koji se kandidovao ispred stranaka Trojke (SDP BiH, NiP, Naša stranka).

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Selimbegović: Naša općina je velika i mnogoljudna, problemi su brojni jer se gomilaju godinama, nisu rješavani na vrijeme. Ja bih počeo s jednom važnom stvari, jer je ona uzrok velikog broja tih problema – a to je pitanje transparentnost općinske vlasti i manjka otvorenosti prema građanima. Manjak transparentnosti dovodi, između ostalog, i do toga da cesta završi u školskom dvorištu, a manjak dijaloga s građanima da dosta naselja i ulica još uvijek nemaju pitku vodu u kućama, 30 godina nakon rata, u 21. vijeku. Po jednom problemu naša je općina posebno poznata, a to su stravične gužve koje se posebno dešavaju u jutarnjoj i popodnevnoj "špici", zbog nedovršene putne infrastrukture na koju građani Novog Grada već decenijama čekaju. Zato sam u svom programu u prioritete stavio i spajanje Aneksa s Dobrinjom cestom s četiri trake, i tramvajsku prugu od Nedžarića do Dobrinje, i izgradnju višeetažnih parking-prostora bez uništavanja zelenih površina.

Što se tiče transparentnosti, moram još dodati da smo kao Klub vijećnika Naroda i Pravde još prije tri ili četiri godine tražili smo da bude uspostavljen registar zaposlenih u Općini, kao i registar svih drugih izdataka, poput ugovora o djelu, poticaja i slično, prema uzoru na registre Kantona Sarajevo, i da stavimo tačku na to pitanje, da odbacimo sve sumnje, ali trenutni načelnik to nije prihvatio. Šta se to krije od građana možete samo slutiti. U tom kontekstu, prvu stvar koju ću kao načelnik uraditi kada je u pitanju transparentnost jeste uspostava registara i zaposlenih, i ugovora, i poticaja, te jedinicu interne revizije i sistem internih kontrola, da vratimo povjerenje građana u instituciju Općine, zato što ne krijemo ništa i zato što između građana i njihove Općine ne smije biti tajni.

Lokalni izbori 2024 | Bajro Lindov: Općina Trnovo treba iskoristiti potencijal za turizam

Lokalni izbori 2024 | Bajro Lindov: Općina Trnovo treba iskoristiti potencijal za turizam

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Selimbegović: Pored sistemskog odgovora na ključne probleme koje smo spomenuli, naš fokus je na razvoju ljudskih resursa. Gradit ćemo multifunkcionalni centar za mlade, koji će obuhvatati sve ono što je mladima potrebno a ne mogu dobiti kroz formalni obrazovni sistem. Od sadržaja za kulturni razvoj, do programa savladavanja savremenih vještina potrebnih na tržištu rada i poticanja preduzetništva među novim generacijama. Ta nam je infrastruktura potrebna za provođenje projekata i programa za mlade, za institucionalnu brigu o mladima. Ulaganje u mlade, njihovo osposobljavanje i radna aktivnost je direktna podrška i privredi kroz povećanje kvalificirane i kreativne radne snage. Time indirektno pomažemo i starijoj populaciji kroz punjenje penzionog fonda. Starije generacije također će imati našu kontinuiranu institucionalnu pažnju, riječ je o velikom broju stanovnika Novog Grada koji su nas svojim višedecenijskim radom sve zadužili. Zato ne možemo i nećemo ostati na jednom centru za zdravo starenje, dužni smo kreirati više neophodnih sadržaja i taj dug prema njima ćemo ispuniti.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?
Rezultati

Također, za mlade planiramo cijeli set programa sa projektima i aktivnostima koje je jedna Općina obavezna preduzeti u oblastima koje su od interesa za mlade ljude: zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne skrbi, sigurnosti, prevencije, slobodnog vremena mladih itd. Ti se programi uređuju Strategijom prema mladima, koja ne smije biti mrtvo slovo na papiru, da mašemo njome kad treba pokazati da i mi imamo taj dokument. Govorio sam već, da je bilo svijesti u Općini o važnosti mladih u proteklih 12 godina i odgovornosti prema zakonskim obavezama prema mladima ne bismo danas imali situaciju s tolikim brojem nezaposlenih u Novom Gradu, da nemamo nijedno pozorište, nijedan centar za kulturu, nijednu muzičku školu niti koncertnu dvoranu, nijedan IT park niti HUB za mlade preduzetnike. A kladionice su pune, a statistike o ovisnosti mladih o različitim pošastima današnjice poražavajuće.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Selimbegović: U našem programu smo pripremili projekt toplifikacije i kolorizacije fasada u naseljima koje karakterišu visoki neboderi, poput Alipašinog polja i Otoke, a to nije samo pitanje boljeg urbanističkog uređenja i već i mjera protiv zagađenja. U sinergiji s višim nivoima i uz učešće građana taj projekt je itekako ostvariv. Riječ je o značajnom iskoraku, kako i zbog stvaranja općeg, ljepšeg i ugodnijeg ambijenta za život, tako i sa energetske i ekološke strane.

Kada je riječ o bijelog kugi, jedna od važnijih odrednica djelovanja Koalicije Trojka koja me kandidarala za načelnika Novog Grada jeste pronatalitetna politika, po tome smo prepoznatljivi, a iskoraci koji su napravljeni na kantonalnom nivou kada je riječ o institucionalnoj brizi o porodici nisu zasigurno viđeni u postratnoj BiH. Mi ćemo na općinskom nivou biti na istom kolosijeku. Klub vijećnika Naroda i Pravde u Novom gradu već iza sebe ima značajne projekte kada je riječ o porodicama "tri plus", izborili smo se za značajnu finansijsku podršku, riječ je o milionskom iznosu u budžetu Novog Grada, a nije bilo lako zbog otpora na koji smo nailazili. Podrška porodicama i pronatalitetna politika naše je trajno političko opredjeljenje, s tim projektima nastavljamo.

Selimbegović: Saobraćaj sam već spominjao, dakle problem "začepljenja" Novog Grada je gorući i zato smo se opredijelili za izgradnju novih parking prostora, i podzemnih garažnih i višeetažnih na postojećoj infrastrukturi, bez uništavanja zelenih površina koje su ionako oskudne u gusto izgrađenim naseljime, te završetak Južne longitudinale, da konačno spojimo višetračne ceste s Grbavice preko Aneksa i Švrakinog, do kružnog toka na Mojmilu, te dalje prema Dobrinji i Aerodromu. Uz to, neophodno je konačno završiti radove na IX transferzali, staviti tačku na tu priču koja traje više od jednu deceniju i ko zna koliko bi još trajala da nije bilo odlučnosti Kantona.

Lokalni izbori 2024 | Nedžad Koldžo: Moja politika je uvijek donosila pobjede

Lokalni izbori 2024 | Nedžad Koldžo: Moja politika je uvijek donosila pobjede

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša poruka glasačima?

Selimbegović: Samo jedna – da su promjene na bolje moguće. Da nismo uvjereni da su naši projekti realni, ne bismo ih sigurno stavljali u svoj program. Prije četiri pet godina nije bilo realno da će porodilje u Kantonu Sarajevo imati naknadu u visini prosječne plate od 1.350 KM tokom godine dana. Nije bilo realno da ćemo imati nove šine, nove moderne tramvaje i nove trolejbuse. Nije bilo realno da će političari i funkcioneri prijavljivat svoju imovinu. Da sva djeca šehida i poginulih boraca s biroa dobiju priliku za posao. Nije bilo realno da će nakon 50 godina najava i obećanja početi izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica, pa je počela. Zašto ne bi mogla i pruga Nedžarići-Dobrinja. Oni koji ne mogu isporučiti rezultate iz bilo kojeg razloga, žele na svaki način pokazati da ne može bolje od onog što oni mogu ponuditi. Pa komšijska općina Ilidža je u samo četiri godine pokazala kako se veliki projekti mogu završiti u jednom mandatu, načelnik Muzur je za jedan mandat uradio više nego Efendić za tri mandata, ali uz otvorenu politiku saradnje sa svim nivoima vlasti.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Selimbegović: I to sam nedavno spominjao. Volio bih Novi Grad vidjeti kao grad u gradu, koji svojim građanima može ponuditi sve ono što danas traže u drugim općinama, od radnog mjesta do dobrog koncerta i lijepog i sadržajnog večernjeg šetališta. Da nas ne zovu "spavaonica". Da u "špicama" ne bude bez gužvi u saobraćaju, da budu četiri trake od Aneksa do Aerodroma i tramvaj od Nedžarića do Dobrinje. Sa završenim mostom i kružnim tokom u Boljakovom i konačno spojenu općinu. Vidim ga sa dovoljno parking mjesta na Alipašinom polju, sa etažnim garažama koje će okruživati zgrade s novim, lijepim fasadama. Sa natkrivenim bazenom na Dobrinji koji će raditi tokom cijele godine, u kojem će se održavati škole plivanja. Vidim veliki omladinski centar, sa bogatim i korisnim sadržajima za mlade, koji će biti pun i glasan, a kladionice prazne i tihe. Vidim Općinu otvorenih vrata za mlade da mogu doći po podršku i vjetar u leđa na početku svojih karijera. Vidim svaku kuću sa pitkom vodom i radost na licu njenih ukućana. Vidim ga kao mjesto spajanja i druženja, a ne razdvajanja i svađa. Vidim ga svijetlog i sigurnog.

Još nam samo malo treba da tu viziju provedemo u realnost.

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije