Lokalni izbori 2024 | Dženan Selimbegović: 'Glasajte za domaćina u kući'

18
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Dženan Selimbegović: 'Glasajte za domaćina u kući'
Foto: PR tim / Dženan Selimbegović

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području sarajevske općine Stari Grad građani mogu birati između dva kandidata za načelnika - Irfana Čengića (Socijaldemokratska partija BiH) i Dženana Selimbegovića (Stranka demokratske akcije).

Dopisnik britanskih medija u Hezbollahovim tunelima u Libanu: Jezivi prizori

Dopisnik britanskih medija u Hezbollahovim tunelima u Libanu: Jezivi prizori

O svojoj kandidaturi za portal Radiosarajevo.ba govorio je Dženan Selimbegović (SDA).

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Komšić u Maglaju: 'DF ima puno pravo izaći pred ljude, ne vrijeđamo nikoga, idemo pošteno'

Komšić u Maglaju: 'DF ima puno pravo izaći pred ljude, ne vrijeđamo nikoga, idemo pošteno'

Selimbegović: Nažalost problema ima u gotovo svakoj oblasti koju u svojoj nadležnosti, dijelom ili u potpunosti, ima općina. Počev od urednog vodosnadbijevanja, što bi se u 21. vijeku trebalo podrazumijevati, preko niza sadržaja koje bi naši građani u vidu usluga ili infrastrukturalnih objekata morali imati, a uskraćeni su za iste, pa sve do općinske administracije koja treba biti rasterećena bilo kakvih pritisaka i na efikasnoj usluzi građanima kao desna ruka načelnika općine. Rješavaćemo ih preciznom i efikasnom realizacijom našeg izbornog programa, kojeg smo nazvali Plan i vizija za Stari Grad 2024.-2028.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Selimbegović: Okosnica našeg programa je mijenjanje vizure Starog Grada u svakom smislu te riječi. Omogućićemo našim sugrađanima sadržaje za koje su uskraćeni, a od čega izdvajam - sportsku dvoranu koju planiramo graditi na Bistriku, konačnu sanaciju i stavljanje u punu funkciju bazena na Bentbaši, izgradnju sadržaja u parku Dariva i na Popovom gaju, sportske terene na Mošćanici i dječije igralište u svakoj mjesnoj zajednici. Također ćemo izgraditi i multimedijalnu salu na mjestu nekadašnje "Kineme" u MZ Medrese, gdje ćemo, između ostalog, mladima omogućiti prostore za realizaciju njihovih projekata društvenog, ali i poduzetničkog aktivizma poput IT Huba-a.

Pored toga za mlade smo predvidjeli unaprijeđenje postojećih programa stipendiranja, uvođenje posebnih Fondova za izvrsne učenike, studente i sportiste, kao i podršku za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova. Za penzionere nastavak i poboljšavanje postojećih programa pomoći, ali i projekat koji smo nazvali "Zajedno je ljepše" u okviru kojeg ćemo finansirati zajedničke sezonske izlete u svrhu njihovog ljepšeg i ugodnijeg provođenja penzionerskih dana.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Selimbegović: Koristićemo sve resurse koji su nam raspolaganju, a posebno one koji nisu niti izbliza iskorišteni u mjeri u kojoj je to moguće. Tu prije svega mislim na apliciranje prema EU fondovima kako bi našim građanima omogućili utopljavanje njihovih stambenih objekata, ali i zamjenu ložišta. Zaštitićemo naša izletišta poput Barica i Čavljaka od masovne izgradnje. Po pitanju “bijele kuge” povećat ćemo jednokratne pomoći za svako novorođeno dijete, ali i osigurati podršku u finansiranju vantjelesne oplodnje. Probleme u saobraćaju planiramo riješavati kroz stavljanje u punu funkciju JKP "Općine Stari Grad", putem kojeg ćemo poboljšati javni prijevoz u padinskim dijelovima naše općine, ali i dovesti u red  saobraćaj u mirovanju.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Selimbegović: Glasajte za domaćina u kući, koji će biti adresa za riješavanje vaših problema, koji će biti prisutan i neće vrijeme provoditi na nekorisnim privatnim i službenim putovanjima, koji će se pošteno i odgovorno odnositi prema budžetskim sredstvima jer je to vaš novac.

Glasajte za onoga koji će pogodovati vama i vašim potrebama, a ne sumnjivim investitorima.

Glasajte za onoga u čije formalno obrazovanje nemate sumnju.

Sve navedeno je provjerljivo i uporedivo, pa stoga provjerite i uporedite, te donesite najbolju odluku 06. oktobra.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Selimbegović: Volio bih vidjeti Stari Grad promijenjene vizure zahvaljujući realiziranim projektima iz našeg Plana i vizije za Stari Grad 2024.-2028. Ako Bog da.

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije