Lokalni izbori 2024 | Bajro Lindov: Općina Trnovo treba iskoristiti potencijal za turizam

1
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Bajro Lindov: Općina Trnovo treba iskoristiti potencijal za turizam
Foto: Privatni album / Bajro Lindov

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području Općine Trnovo za poziciju načelnika će se takmičiti kandidati: Ibro Berilo, aktuelni načelnik Općine Centar, ispred SDA, koji kampanju vodi iz pritvora, gdje se nalazi zbog zloupotrebe položaja i Bajro Lindov iz SDP BiH.

"Zaključavanje cijena": Pogledajte novu listu artikala koji će biti sniženi do kraja godine

"Zaključavanje cijena": Pogledajte novu listu artikala koji će biti sniženi do kraja godine

O kandidaturi je za portal Radiosarajevo.ba govorio kandidat za načelnika Općine Trnovo Bajro Lindov, koji se kandidovao ispred SDP BiH.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini Trnovo i kako planirate da ih riješite?

Lindov: Generalno kao i mnoge druge ruralne lokalne zajednice na području Kantona Sarajevo, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, tako se i općina Trnovo suočava sa nekoliko izazova. Moje lično mišljenje je da je jedan od najvećih izazova iseljavanje stanovništva sa posebnim akcentom na mlade radno sposobne ljude. Općina Trnovo svojim geografskim položajem posjeduje predispozicije da postane najatraktivnija turistička destinacija u Kantonu Sarajevo, a i šire. Vizija razvoja Općine Trnovo treba da se kreće u pravcu razvoja turističkog potencijala koji posjeduje. Uz ogroman turistički potencijal i razvoj turizma kao jednu od danas najznačajnih grana privrede istakao bih i potencijal daljneg razvoja poljoprivrede i stočarstva, kao i proizvodnju i promociju zdrave hrane na ovim prostorima.

Izbornim programom OO SDP BIH Trnovo definisani su jasni i konkretni ciljevi u smislu olakšica kod registracija preduzeća, pomoći kod razvoja malih biznisa i povratka u naseljena mjesta Općine Trnovo. Također smo definisali i jasne ciljeve za razvoj energetskog sektora kroz iskorištavanje obnovljivih izvora energije (vjetar, sunce). Svjestan sam da razvoj energetskog sektora nije isključivo u nadležnosti lokalne zajednice, ali uz dobru saradnju sa kantonalnim, federalnim i državnim nivoima vlasti, koja je ključna za razvoj i implementaciju energetskih strategija, smatram da Općina Trnovo treba svoj razvoj usmjeravati ka ovom sektoru koji ima potencijal da postane glavni izvor energije u budućnosti.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?
Rezultati

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica vašeg programa? Šta nudite mladima, a šta penzionerima?

Lindov: U ovih skoro mjesec dana izborne kampanje razgovarali smo sa stanovnicima Općine Trnovo, koji se suočavanju sa različitim problemima uključujući neadekvatnu zdravstvenu zaštitu, neredovan javni prevoz, infrastrukturne izazove. Kada je u pitanju zdravstena zaštita, u Općini Trnovo postoje dva Doma zdravlja, čije bih radnike zaista pohvalio, ali stanovnicima Općine Trnovo nedostaju ljekari specijalisti. Mi ćemo se truditi da zbog naših građana barem jednom sedmično u Općini Trnovo obezbijedimo dolazak ljekara specijaliste, sve to naravno u saradnji sa višim nivoima vlasti. Također ćemo pokušati izboriti se za što redovniji javni prevoz u Općini Trnovo.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite na izborima, kako biste se borili protiv slijedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Nema odgovora.

Radiosarajevo.ba: Koja je vaša glavna poruka glasačima?

Lindov: Pozivam građane općine Trnovo da svi zajedno gradimo našu zajednicu i budućnost koja će se temeljiti na našoj saradnji.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Lindov: Općinu Trnovo u budućnosti vidim kao najatraktivniju turističku destinaciju u Kantonu Sarajevu, razvijenu i ekonomski stabilnu lokalnu zajednicu koja je na usluzi svim svojim stanovnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije