Lokalni izbori 2024 | Eldar Čomor: Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost, imamo konkretne projekte

4
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Eldar Čomor: Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost, imamo konkretne projekte
Foto: PR tim / Eldar Čomor

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području općine Hadžići građani mogu birati između pet kandidata za načelnika: Eldar Čomor – Stranka demokratske akcije (SDA), Sabahudin Kazić – nezavisni kandidat, Enes Kazić – Narod i pravda (NiP), Jazid Bajrić - Naše stranke i Socijaldemokratske partija BiH (SDP) i Adis Merdanović - Naprijed BIH.

Ramo Isak poziva sve one koji cijene njegov rad da glasaju za kandidate na listama Snaga Naroda

Ramo Isak poziva sve one koji cijene njegov rad da glasaju za kandidate na listama Snaga Naroda

O svojoj kandidaturi za portal Radiosarajevo.ba govorio je Eldar Čomor (Stranka demokratske akcije).

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Čomor: U Hadžićima kao i u dobrom dijelu lokalnih zajednica, u proteklom periodu, zbog relativno lošeg odnosa viših nivoa vlasti (Kanton KS, FBiH), najviše se generišu problemi koji su u nadležnosti ovih nivoa vlasti.

Osoba sam koja je često među svojim narodom i svojim sugrađanima. I moram istaći da na osnovu informacija koje sam dobio u razgovorima s građanima, privrednicima, mladima i različitim organizacijama, ti problemi, odnose se na nekoliko ključnih područja. Prvo, postoji potreba za dodatnim parking prostorima u urbanim dijelovima, kao i osiguravanje vrtića za djecu u Tarčinu i Pazariću. Voda je nulti prioritet, te ćemo strateški pristupiti njegovom rješavanju. Pored toga, nastavit ćemo podržavati privredni razvoj, što će otvoriti mogućnosti za nove projekte u obrazovanju, kulturi, sportu i rekreaciji.

Lokalni izbori 2024 | Koalicija za Mostar uputila poziv: 'Podržimo onog ko osvoji najviše glasova'

Lokalni izbori 2024 | Koalicija za Mostar uputila poziv: 'Podržimo onog ko osvoji najviše glasova'

Jedan od glavnih zahtjeva građana je bolja komunikacija s općinskom administracijom. Planiramo dva ključna projekta u tom pravcu: uspostavu Dispečerskog centra za održavanje puteva, kao i izradu aplikacije CITY FIX HADŽIĆI za prijavu kvarova i brže rješavanje problema. Time ćemo omogućiti efikasniju komunikaciju i bržu reakciju na potrebe građana.

Također, problem prijevoza i zdravstvene zaštite, koji su u nadležnosti viših nivoa vlasti, ostaju prioriteti. Općina će nastaviti pružati podršku i dodatno financirati projekte u ovim sektorima kako bi se poboljšali uslovi života za sve stanovnike Hadžića.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Čomor: Okosnica mog izbornog programa je završavanje započetih projekata i pokretanje novih, uz moderan pristup i komunikaciju s građanima, te kako smo kroz naš program istakli, početak novog investicionog ciklusa. Vjerujem da sve to moramo raditi brže i efikasnije. Program koji nudim bazira se na 'Viziji 4+', koja uključuje prilagodbu općinske uprave potrebama građana, daljnji razvoj privrede, poljoprivrede i stambene izgradnje, te snažan fokus na turizam kroz izradu akcionog plana do 2032. godine.

Za mlade, prioritet je jačanje njihovog položaja u zajednici kroz implementaciju Strategije prema mladima Općine Hadžići. To uključuje unapređenje obrazovnih, kulturnih, sportskih i rekreativnih uslova, kao i izgradnju modernih sportskih centara u Tarčinu i Pazariću, koji će postati mjesta okupljanja za sve generacije.

Što se tiče penzionera, planiramo izgraditi posebne kutke za naše najstarije građane, gdje će se kroz razne sadržaje, zabavu i kulturne sadržaje moći družiti, te tako osigurati zdravo i aktivno starenje. Također, fokus nam je i na proširenju postojećih kapaciteta i sadržaja u prostorijama udruženja penzionera. Naš cilj je da naši očevi i majke dobiju jedan moderan i funkcionalan Centar za sve neophodne aktivnosti, gdje će imati priliku da se povezuju, druže i učestvuju u različitim aktivnostima koje će im omogućiti kvalitetan i dostojanstven život.

SDA, DF, SBiH i NES: Pozivamo Nedžada Koldžu da se povuče u korist kandidata Muamera Bandića

SDA, DF, SBiH i NES: Pozivamo Nedžada Koldžu da se povuče u korist kandidata Muamera Bandića

Program se temelji na očuvanju našeg identiteta, uz poseban fokus na zaštitu i podršku boračkoj populaciji, kao i očuvanje kulturne baštine kroz projekte poput osnivanja Centra za kulturu i Zavičajnog muzeja.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Čomor: Ako pobijedim, rješavanje ključnih izazova poput zagađenja, bijele kuge i zagušenja saobraćaja biće prioriteti našeg djelovanja. Kada je u pitanju zagađenje, planiramo implementirati projekte zaštite okoliša (KEAP, LEAP), uključujući unapređenje komunalne infrastrukture, izgradnju novih i uređenje postojećih parkova, te veću podršku uvođenju ekoloških rješenja za grijanje i energiju u domaćinstvima i privredi. Također, planiramo i aktivno podsticati recikliranje i ekološku svijest građana kroz obrazovne kampanje.

Što se tiče bijele kuge, naš cilj je poticati mlade porodice na ostanak i život u našoj općini kroz konkretne mjere poput stambenih subvencija, podrške pri zapošljavanju, te poboljšanje uslova za obrazovanje i zdravstvo. Planiramo osigurati i izgraditi nove vrtiće, te proširiti kapacitete vrtića i škola, ali i uvesti dodatne olakšice za roditelje kako bi lakše uskladili posao i porodične obaveze. Porodica je temelj društva, a i sam sam roditelj troje djece, znam sa kakvim se izazovima bore roditelji, porodica će nam biti u najvećem fokusu. Napraviti ćemo Hadžiće da imaju sve neophodne sadržaje kako bi roditelji, djeca i mladi imali što više kvalitetnih kulturnih, obrazovnih i zabavnih sadržaja.

Zagušenje saobraćaja ćemo rješavati kroz unapređenje i proširenje postojeće saobraćajne infrastrukture, uvođenje alternativnih puteva i bolje organizacije javnog prevoza (sa većim nivoima vlasti). Posebno ćemo se fokusirati na razvoj biciklističkih i pješačkih staza, kao i izgradnju novih parking prostora u urbanim područjima. Sve ove mjere usmjerene su na stvaranje održive i moderne općine, koja odgovara na potrebe građana i prilagođava se novim izazovima.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Čomor: Moja glavna poruka glasačima je jasna: zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za sve nas. Kroz konkretne projekte i modernizaciju naše općine, radit ćemo na rješavanju stvarnih problema s kojima se suočavamo – od unapređenja infrastrukture i zaštite okoliša, do podrške mladima, porodicama i penzionerima. Vaš glas je ključan za nastavak razvoja, jer vjerujem da brže, efikasnije i odgovornije vođenje može donijeti kvalitetniji život za sve građane Hadžića. Pokažimo da se zajedno može više!

Radit ćemo zajedno za čast naših očeva i majki, za budućnost naše djece, za Općinu kakvu volimo na svakom njenom pedlju, za još bolji i još jači razvoj Općine Hadžići. Ovo je šansa moje generacije i mlađih generacija da napravimo lokalnu zajednicu koja će biti na ponos svih nas.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Čomor: Ako Bog da biće pobjeda, a nakon završetka mog prvog mandata, volio bih vidjeti Općinu Hadžići kao modernu, prosperitetnu i održivu zajednicu koja sluša i ispunjava potrebe svojih građana. Zamislite općinu sa unaprijeđenom infrastrukturom, čistim i uređenim okolišem, funkcionalnim saobraćajnim rješenjima, te novim parkovima i sportskim centrima. Želim da Hadžići budu mjesto gdje mladi imaju prilike za zapošljavanje i razvoj, gdje se porodice osjećaju podržano kroz bolje uslove za obrazovanje i zdravstvo, a penzioneri imaju prostor za dostojanstveno i aktivno starenje. Kroz transparentno i odgovorno vođenje, stvorit ćemo općinu na koju svi možemo biti ponosni.

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Hoćete li glasati na ovogodišnjim izborima?

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije