Lokalni izbori 2024 | Afan Kalamujić: Novo Sarajevo vidim kao mjesto inovacija i mladosti

3
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Afan Kalamujić: Novo Sarajevo vidim kao mjesto inovacija i mladosti
Foto: Privatni album / Afan Kalamujić

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju, 6. oktobra, birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području Općine Novo Sarajevo za poziciju načelnika će se takmičiti kandidati: Benjamina Karić, aktuelna gradonačelnica, ispred stranaka Trojke (SDP, NiP, NS), Nedžad Koldžo iz stranke Naprijed, Muamer Bandić ispred Stranke za BiH i Afan Kalamujić iz stranke za Nove generacije.

Iran prvi put koristio hipersonične rakete? Pogledajte zašto su one posebno opasne

Iran prvi put koristio hipersonične rakete? Pogledajte zašto su one posebno opasne

O kandidaturi je za portal Radiosarajevo.ba govorio kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo Afan Kalamujić, koji se kandidovao ispred stranke za Nove generacije.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Lokalni izbori 2024 | Nedžad Koldžo: Moja politika je uvijek donosila pobjede

Lokalni izbori 2024 | Nedžad Koldžo: Moja politika je uvijek donosila pobjede

Kalamujić: Obzirom na to da preko 20 godina živim u općini Novo Sarajevo, nekada ranije Čengić Vili 1, a danas Pofalićima, imam priliku uvjeriti se u svakodnevne probleme sa kojima se susreću svi građani i građanke naše općine.

Neki od najvećih problema koje sam detektovao su problem saobraćajnih gužvi i parking, higijene, administracije te opće kvalitete života – sadržaja za penzionere, mlade, izgradnja vrtića i mnogo toga još do sitnih svakodnevnih problema poput rupa na cestama i javne rasvjete.

Istu ću uraditi kroz niz mjera poput:

1. Dodatnog kapacitiranja JP ONSA kako bi bolje pokrili čistoću i javnu rasvjetu. Trenutna statistika pokazuje pokrivenost naše općine ispod 50% i to se mora hitno riješiti.

2. Saobraćajne gužve i parking ćemo jednim dijelom riješiti dogradnjom i proširenjem postojeće cestovne infrastrukture te izgradnjom podzemnih garaža.

3. Administraciju ćemo riješiti ubrzanom digitalizacijom usluga koje općina pruža građanima.

4. Ostalo ćemo pokriti sanacijom i uređenjem zelenih površina, uvođenjem besplatnih izleta i kulturnih sadržaja za penzionere, subvencija za članstvo i sportskim klubovima i kulturno umjetničkim društvima.

Pripremio sam u skladu sa svim detektovanim problemima programe i mjere kako bi moje komšije imale prepoznatljivo poboljšanje kvalitete života, a u okvirima nadležnosti lokalne zajednice.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Kalamujić: Nakon razgovora s komšijama, poslovnom zajednicom i različitim udruženjima koja djeluju na području općine Novo Sarajevo, te uvida u svakodnevne izazove, pripremio sam četverogodišnji plan aktivnosti sa nizom ključnih projekata. Ideja je da paralelno s početkom mandata otvorim stalni dijalog s građanima kako bismo unaprijedili mjere i prilagodili ih zajedno.

Evo nekih od ključnih projekata:

1. Izgradnja podzemnih garaža u Hrasnom (Loris 1), Kovačićima, u ulici Azize Šaćirbegović i ulici Envera Šehovića kako bismo značajno poboljšali situaciju s parkiranjem. Također, planiram pokrenuti procese za izgradnju ceste na Južnoj longitudinali, dijelu Sjeverne longitudinale, te ceste od Fabrike duhana do Hotela Grand.

Afan Kalamujić na skupu stranke Za nove generacije

2. Digitalizacija usluga i servisa koje općina pruža građanima. U prvoj fazi omogućit ćemo izdavanje dokumenata poput rodnog lista i uvjerenja o državljanstvu, dok će u narednim fazama usluge obuhvatiti i građevinske dozvole i druge dokumente. Uvest ćemo digitalne forume za građane kako bi mogli iznositi svoje primjedbe i pratiti rješavanje prijava.

3. Poboljšanje kvalitete života za sve:

  • Podrška centrima za zdravo starenje uz proširenje broja istih, s organiziranjem besplatnih izleta i kulturnih sadržaja za penzionere.
  • Besplatni programi fitnessa na otvorenom i centri za zdrav život uz besplatne programe za sve.
  • Subvencija članarina za sportske škole i kulturno-umjetnička društva za djecu i mlade kako bismo promicali zdrave navike.
  • Izgradnja južne tribine i obnova fasade sjeverne tribine stadiona Grbavica.
  • Povezivanje Centra za mlade Grbavica s institucijama kulture Kantona Sarajevo uz mogućnost stacioniranja MESS-a u te prostore.
  • Rekonstrukcija i izgradnja dječjih igrališta prema najvišim standardima, te obnova zapuštenih sportskih terena.
  • Izgradnja vrtića na Grbavici i Velešićima, osnovne škole u Pofalićima, rekonstrukciju igrališta Srednje strukovne škole i Centra Vladimir Nazor.

  • Utopljavanje fasada škola i ugradnja solarnih panela radi veće proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.
  • Online registracija obrta i pravnih lica u 48 sati uz 50% manje troškove.
  • Oslobađanje od komunalne takse i pružanje besplatne pravne pomoći malim privrednicima.
  • Razvoj digitalnih vodiča i alata za nove poduzetnike kako bi lakše snalazili u pravnim, poreznim i finansijskim aspektima poslovanja.
  • Organizacija kvartalnih seminara i radionica za nove poduzetnike s ciljem umrežavanja i mentorstva od strane iskusnih biznismena.
  • Podrška porodicama branilaca te projekti kulture sjećanja.

4. Pametna infrastruktura:

  • Postavljanje 500 pametnih LED svjetiljki koje smanjuju potrošnju energije za 60%.
  • Implementacija aplikacije za pametno parkiranje koja omogućava građanima da lako pronađu i plate parking u realnom vremenu. Instalacija Wi-Fi pristupnih tačaka na ključnim javnim lokacijama, uključujući parkove i glavne ulice.
  • Rekonstrukcija Trga žrtava genocida u Srebrenici ispred Centralne željezničke stanice te uređenje parka Hum.
  • Plan i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima koja nemaju adekvatno rješenje.
  • Pokrivanje rasvjetom i video nadzorom cijele općine, s posebnim naglaskom na lokacije koje su trenutno slabo pokrivene te raskrsnice s visokim brojem saobraćajnih nesreća.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Kalamujić: Što se tiče zagađenja ima nekoliko mjera koje bih proveo na nivou naše zajednice:

  • Uz saradnju sa višim nivoima vlasti jer znam da imamo takve programe, podršku zamjene ložišta na čvrsta goriva.
  • Širenje staza i ostava za bicikla.
  • Širenje parkova i zelenih površina gdje god je to moguće.
  • Utopljavanje javnih objekata te postavljanje solarnih panela kako bi smanjili potrošnju energije i povećali snabdijevanje istom iz obnovljivih izvora energije.

Što se tiče bijele kuge, to je široko društveno pitanje i treba mu prići sistemski. Ovo bi također probali rješavati kroz niz mjera:

  • Veća jednokratna pomoć za porodilje.
  • Subvencija najma stanova i izgradnja povoljnijih stanova za mlade.
  • Pomoć u osnivanju obrta i biznisa.

Privlačenjem mladih ljudi i uz porast kvalitete života sigurno bismo postigli općinu po mjeri porodice.

Zagušenje saobraćaja, koliko je u nadležnosti općini te u saradnji s višim nivoima vlasti bi probali smanjiti kroz spajanje Južne longitudinale, izgradnja dijela Sjeverne longitudinale te širenje pratećih cesta, smatram da bi donekle unaprijedili situaciju.

Afan Kalamujić na skupu stranke Za nove generacije

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša poruka glasačima?

Kalamujić: U ovom momentu građani trebaju znati da mogu računati na moju posvećenost i radnu etiku, jer predanost i stalni rad su principi prema kojima funkcionišem.

Moje znanje nije samo teorijsko, već je duboko ukorijenjeno u praktičnom radu i stvarnim izazovima s kojima sam se suočavao i na kojima sam radio.

Uvijek ću se ophoditi prema svakom zadatku tako da mu pristupim s punom pažnjom i odgovornošću, osiguravajući da svi projekti budu završeni na najvišim standardima.

Mogu da garantujem otvorenost i transparentnost u svom radu. Namjera mi je, ne samo da budem odgovoran, već i da budem proaktivan u komunikaciji s građanima. Građani su ti koji me biraju i oni su ti koje moramo pažljivo slušati i raditi na tome da rješavamo, one za njih, krucijalne stvari. Njihovi prijedlozi, komentari i zabrinutosti, moraju biti vodilja u radu svakog načelnika.

Posvećenost radu i želja za stalnim unapređenjem, kao i namjera da stvorim transparentan, odgovoran i efikasan način upravljanja koji će osigurati da svaka odluka i akcija bude u najboljem interesu svih građana i građanki, je ono što mogu ponuditi.

⚽️ Stadion Grbavica je dom FK Željezničara i jedan od simbola Novog Sarajeva. Također je simbol reintegracije i zajedništva u našoj opštini. Dugo su lokalne vlasti obećavale podršku u obnovi stadiona, ali bez stvarnih rezultata. 🏗️ U mom mandatu, kao načelnik, ću to promijeniti! Uz podršku viših nivoa vlasti, izdvojit ćemo 4,7 miliona KM za obnovu južne tribine. Nakon toga, radit ćemo na uređenju fasade sjeverne tribine, kao i na sređivanju prostora na istočnoj tribini. 💪 Ovim će klub postati znatno održiviji, smanjiti ovisnost o tuđoj dobroj volji i osloniti se na vlastite rezultate! #NovoSarajevo #PonosiSeOpštinom #RadSaKomšijama #Željezničar #Željo #Manijaci #StadionGrbavica #Rekonstrukcija #Zajedništvo #ProgresZaNoveGeneracije #zng #pzp

Posted by Afan Kalamujic on Tuesday, October 1, 2024

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Kalamujić: Svi projekti iz programa će biti rangirani po ročnosti te ću pokrenuti nekoliko procesa istovremeno. To će omogućiti da većinu ili sve predviđeno programom, a što je u rukama načelnika i opštinskog vijeća bude i realizovano.

Vjerujem da će naša Općina postati dijelom novog centra grada i Kantona te biti prepoznatljivo kao mjesto inovacija i mladosti.

Na kraju, sigurno ne želim obećavati projekte koji zvuče lijepo i populistički, već sam u svoj četverogodišnji plan stavio one na kojima predano želim i mogu raditi.

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije