Logoraši reagirali na sramne izjave Marića i Antonijevića: Moralni sunovrat

18
Radiosarajevo.ba
Logoraši reagirali na sramne izjave Marića i Antonijevića: Moralni sunovrat
Foto: Printscreen / Antonijević i Marić

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini reagirao je na sramne izjave voditelja emisije Dobro jutro Srbijo na Happy TV Milomira Marića i gosta - režisera filma Dara iz Jasenovca Predraga Antonijevića

Kako je saopćeno, Savez, kao krovna organizacija logoraša sa područja države Bosne i Hercegovine želi da ponovi, po ko zna koji put, da nikada više nema potrebe za priznavanjem genocida i nedjela koja su se dešavala na području naše države u periodu agresije 1992-1996.od strane ireleventnih pojedinaca i institucija!

"Istina koja je konačnim presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu, nedvojbeno utvrđena, a prije svega i genocidna namjera, koja je, osim Srebrenice sigurno postojala i na području o kojem govore navedena dvojka-području Prijedora, nema više potrebe da bude dokazivana. Sam kontekst i način na koji navedena dvojka u emisiji govori o ovim dešavanjima, najviše govori o moralnom sunovratu i vizijama njih samih, karakteru te televizijei državi koja nije spremna, a najvjerovatnije nikada i neće biti spremna, priznati ono što je učinila i što jecijelom civiliziranom svijetu očigledno na bazi releventnih, nepristrasnih činjenica, koje su i takve, samo jedan mali dio ukupne istine, koju su logoraši podnosili, a evo i danas podnose za svoju državu Bosnu i Hercegovinu", navodi se u reakciji. 

Potvrde ovoga, svakodnevno su prisutne u Savezu logoraša u BiH i dolaze iz cijelog svijeta, a žeđ i potreba za pravom istinom posljednjih mjeseci je dolazila i iz Italije, u čemu smo svakako dali svoj doprinos, a odnosila se upravo na područje prijedorske regije.

"Taj posao je završen, a mi nastavljamo sa istinom", navode iz Saveza. 

Šta su rekli

Podsjetimo, pokušavajući povući paralelu između logora Jasenovac i logora u okolini Prijedora Marić i Antonijević su na sraman način poveli dijalog sljedećeg sadržaja: 

Marić: Živeo si u Americi u vreme ratova devedesetih, stvaranja crne legende o Srbima. od izbijanja rata u bosni i od otkrivanja logora u okolini Prijedora celokupna svetska propaganda je htela da dokaže pojavili su se nacisti novog doba i to su Srbi...

Antonijević: Tako je. To je onaj sa tuberkulozom što je kao bio mršav... Jeste.

Marić: Ali to je bilo otvoreno, oni su mogli da izađu iz tog logora kad god hoće. To je bio neki sabirni logor da se sklone da ih neko ne ubije. I oni su njega posle nahranili, odveli su onog mršavog i prikazivali su ga u cirkusu po Evropi. Eto to je njihova propaganda. I sada, u isto vrijeme konkuriše „Quo vadis, Aida“ i „Dara iz Jasenovca“. Ovdje je priča da je Srebrenica genocid i oni tu priču hoće da čuju, a ovu priču srpsku o Jasenovcu neće.

Antonijević: Tako je. I to je nažalost tako. Mi smo već decenijama prikazivani kao loši momci. Ružni, prljavi, zlikovci... Ali, to je jedan sterotip koji je i dalje prisutan i dalje se diktira...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije