Kako stvoriti tenzije: Vlada RS-a daje pola miliona KM za film 'Dara iz Jasenovca'

16
Radiosarajevo.ba
Kako stvoriti tenzije: Vlada RS-a daje pola miliona KM za film 'Dara iz Jasenovca'
PrtScr / Scena iz filma Dara iz Jasenovca

Vlada RS-a odlučila je dati pola miliona maraka za podršku igranom filmu Dara iz Jasenovca, koji je kandidat Srbije za nagradu Oskar...

Odluku su donijeli danas, a narodu ju je, putem agencije Srna, ponosno obznanio predsjednik ove vlade, Radovan Višković.

"To je nacionalno kinematografsko djelo koje istinom svjedoči o srpskoj i golgoti drugih naroda u ustaškim koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu", kazao je ushićeni Višković, 'objasnivši' nam kako "istina o vremenu tragičnih događaja i stradanju srpskog naroda nije prikazana svijetu više od sedamdeset godina".

Zašto će ovom filmu Vlada RS dati podršku?

"Pa to je istorijski filmski projekat", Viškovićev je odgovor.

Autor ovog filma je Predrag Atonijević, scenaristkinja je Nataša Drakulić, a film priča priču o djevojčici Dari i "prati stradanje Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom logoru Jasenovac".

Ko je pogledao film?

Film je ovo koji je uzrokovao niz kontroverzi - naime, sve "srBske patriote" uzele su za shodno da desetkom na IMDb-u ocjenjuju priču o Dari iz Jasenovca, a jedinicom film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida?, koji priča priču o genocidu u Srebrenici. Ocjenjuju ga bez da je iko imao i priliku pogledati ovaj film....

Film je, inače, dosad prikazan samo u jednom neobičnom mjestu – Gračanici, onoj u BiH, već gradiću od desetak hiljada stanovnika na Kosovu. Mjesto premijere izabrao je sam redatelj Antonijević, „jer je položaj Srba na Kosovu sličan onom u logorima“(?!).

Vidjevši da je u pitanju manipulacija u kojoj bi Dara iz Jasenovca mogla preskočiti Iskupljenje u Shawshanku i Kuma, odnosno postati najbolje ocijenjeni film na IMDb-u ikad bez da ga je iko vidio, IMDb je reagirao i uklonio ocjenu, mogućnost glasanja, ali je ostavio komentare koji imaju malo veze s filmom, a puno s podgrijavanjem nove mržnje na Balkanu.  

Filmski kritičar uglednog Varietyja Jay Weissberg u prošlosedmičnoj je recenziji film Daru iz Jasenovca, proglasio jeftinom nacionalističkom propagandom i zloupotrebom Holokausta koji se u filmskom svijetu i inače dobro "prodaje". O tome šta je napisao, više čitate OVDJE.

Njegova oštra kritika u najstarijem i najutjecajnijem filmskom glasniku uzburkala je duhove u Srbiji toliko da je prvi policajac Srbije, ministar Aleksandar Vulin javno komentirao njegovu recenziju.

U svom stilu, umjesto smislene rasprave, Vulin je ponudio “argument” kako je Weissberg „loš čovek vredan prezira“. Oglasila se i potpredsjednica RS i ministrica kulture Maja Gojković nazivajući recenziju „osporavanjem prava da se govori o Jasenovcu kao mestu stradanja srpskog naroda“.

Ništa bez dobrog PR-a

Slično kao i Vulinu, i njoj je nebitno što Weissberg nije osporio to pravo, već problematizirao način na koji se u filmu govori o stradanju srpskog naroda. I nije jedini. Recimo, kritičar Film Threata Ray Lobo drugim je riječima napisao gotovo isto ono kao i Weisseberg, ustvrdivši da bi film bio uvjerljiviji da ustaški zločinci nisu svedeni na karikaturalni, stripovski jednodimenzionalni prikaz u stilu ljudi-zmajeva.

Dakako, ni u Srbiji ne misle svi isto, čemu svjedoči i izjava na ovu temu filmskog kritičara Ivana Velisavljevića, što je dobro poentirao Novi list.

"Ceo kontekst oko filma Dara iz Jasenovca je trgovački – on je od početka jedna kombinacija. Ako prođe – odlično, temom genocida i ulogom žrtve menjamo sliku o Srbiji. A ko ne uspe, opet odlično – u pitanju je svetska zavera protiv Srba. Najbolje je ekipi trgovaca koja je ovu kombinaciju sa državom dogovorila – nije bitno kakav je proizvod, pare će da stižu."

Jedno od zlatnih pravila u show businessu glasi da sadržaj ne znači ništa bez dobrog PR-a odnosno reklame. Postoji i još starije pravilo da se dobar glas čuje daleko, a loš još i dalje. Predrag Antonijević i ostali tvorci filma su zasad postigli sve ciljeve po ovom pitanju, i one namjerne (buđenje novih netrpeljivosti na starim ranama), i one nenamjerne, kao što je privlačenje i međunarodne pažnje s ovim malim skandalom na IMDB-u.

A film? Ne znamo, Jay Weissberg je rekao svoje, treba pogledati da bi se moglo pričati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije