Logoraši Hercegovine: Mešković je posramio sve logoraše, to je besraman lopovluk

Radiosarajevo.ba
Logoraši Hercegovine: Mešković je posramio sve logoraše, to je besraman lopovluk
Foto: Arhiv/Reuters / Logoraši u Dretelju

Udruženja logoraša Stolca, Čapljine i Jablanica reagirali su povodom hašenja predsjednika Saveza logoraša BiH Jasmina Meškovića i ostalih osumnjičenih u akciji "Memori". Kažu da već godinama upozoravaju na loše stanje i manipulacije koje su se odvijale u Savezu logoraša BiH i Savezu udruženja logoraša HNK.

Piše: Radiosarajevo.ba

"Nas nije iznenadilo hapšenje predsjednika Saveza logoraša u BiH Jasmina Meškovića, kustosice Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu Suade Nožić i kustosice Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Mostaru Menvirse Kmetaš-Demić, inače kćerke predsjednika SUL HNK i jednog od potpredsjednika Saveza logoraša u BiH Sulje Kmetaša, i ostalih osmunjičenih u okviru akcije "Memori"", navode iz Udruženja.

Jer, kao dodaju, i ranije su javnost upozoravali na sazivanje nestatutarnih sjednica Upravnog odbora, i odbijanje da se na sjednice Skupštine Saveza logoraša u BiH pozovu predstavnici logoraša Stoca, Jablanice i Čapljine.

"Meškovićevim metodama se nažalost služio i njegov prethodnik Murat Tahirović. Već dvije godine nemamo nikakvu komunikaciju sa vrhuškom Saveza – vidi se da se nisu bavili interesima logoraša nego kriminalom", navodi se.

Dodaju da su optužbama koje se stavljaju na teret Meškoviću i drugima "posramljeni svi logoraši i da je svima nanesena šteta, kao i Savezu logoraša BiH kao instituciji".

"Besraman lopovluk i stavljanje muzeja za najteže zločine uključujući i genocid nad našim narodom za privatno bogaćenje predstavlja mrlju na Savezu logoraša BiH kakvu će teško biti saprati. Logoraši su pretrpjeli strašne torture a ovakvo sramno postupanje Meškovića i njegovih kompanjona samo je dolilo sol na naše rane, te nas je kao populaciju stigmatiziralo, navode i dodaju:

"Zahvaljujući Meškoviću i ljudima poput njega, logoraši nemaju nikakav status u ovoj zemlji, niti smo priznati kroz zakone kao žrtve proteklog rata, te pozivamo čestite predstavnike udruženja logoraša širom države da se povežemo na principima zaštite jedne od najugroženijih populacije u našoj zemlji i istinski borimo za istinu i pravdu, kao i interese svih logoraša u Bosni i Hercegovini kroz zakonske okvire".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije