Ljevaković u Ahmićima: Dok budemo njegovali sjećanje na šehide i njihov amanet, i mi ćemo biti živi

5
Radiosarajevo.ba
Ljevaković u Ahmićima: Dok budemo njegovali sjećanje na šehide i njihov amanet, i mi ćemo biti živi
Foto: Mina / Enes Ljevaković

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković danas, 16. aprila je u Ahmićima poručio da ćemo sve dok budemo njegovali sjećanje na šehide i njihov amanet, i mi biti živi, budni i sposobni braniti domovinu i njene građane.

U Ahmićima kod Viteza danas se obilježava 31. godišnjica ratnog zločina nad bošnjačkim civilima u tom selu, u kojem su jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća odbrane Džokeri i Maturice ubile 116 osoba, a najmlađa žrtva u Ahmićima, 16. aprila 1993. godine, bila je tromjesečna beba.

U džamiji u Ahmićima u okviru programa obratio se zamjenik reisul-uleme, kazavši da "smo se okupili ovdje da iznova oživimo tužno sjećanje na nevino pobijene civile - muškarce, žene i djecu u jednom od najstravičnijih zločina u zadnjoj agresiji na našu zemlju i naš narod i da se prisjetimo njihovog stradanja".

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

"Ovakve uspomene ne oživljavamo da bismo poticali na mržnju ili pozivali na osvetu prema bilo kome, već da bi one bile brana zaboravu; i kako ne bi bile ponovljene, ni nama ni bilo kome drugom, upravo onako kako je svrha obilježavanja godišnjice ovog zločina naznačena u Protokolu obilježavanja 31. godišnjice: 'Da se ne zaboravi i ne ponovi' i 'Tragamo za istinom i gradimo suživot'.

U ove dvije rečenice/proklamacije sumirana je i sublimirana suština našeg odnosa, pamćenja i sjećanja ne samo na ovaj zločin i obilježavanje njegove godišnjice, već i našeg pamćenja i podsjećanja na agresiju na našu domovinu i narod općenito, na posljedice svih počinjenih zločina, uključujući i zločin genocida u Srebrenici.

Ali i nada da će istina i pravda nadvladati negatore i poricatelje očiglednih, presuđenih zločina, te da će se na tim temeljima graditi i jačati ideja suživota, dijaloga, saradnje i međuljudske solidarnosti", naglasio je zamjenik reisul-uleme.

31. godišnjica masakra u Ahmićima: "Ljudske leševe su odmah palili, neki su živi izgorjeli"

31. godišnjica masakra u Ahmićima: "Ljudske leševe su odmah palili, neki su živi izgorjeli"

Izgrađivanje povjerenja među ljudima i narodima i dobri međuetnički i međuvjerski odnosi jesu cilj kojemu trebamo svi težiti, ali ne nauštrb istine i pravde, naglasio je on.

"Istine o zločinima koji su se desili i pravde koja znači kažnjavanje počinilaca zločina. Pravda ima za cilj ne samo da zločinci dobiju zasluženu kaznu, već i da se obeshrabre oni koji pomišljaju da bi zločinima mogli ostvariti neke svoje neostvarene ciljeve u prošlosti i da ih odvrati od takvih nakana", izjavio je Ljevaković.

Kako je dodao, umjesto suočavanja s dokumentiranim i sudski utvrđenim činjenicama o zločinima, odgovornosti ratnih zločinaca, te moralnoj odgovornosti članova društva koji su ignorisali ili podržavali zločine, oni se u nekim političkim, akademskim i medijskim krugovima i dalje nastoje prikrivati, minimizirati pa i osporavati.

"Sam čin negiranja počinjenih zločina, posebno zločina genocida, nije samo odbijanje priznavanja prošlosti, već dio šire strategije preoblikovanja i modeliranja budućnosti ovih prostora, kako to naglašavaju pojedini analitičari", upozorio je Ljevaković.

Naglasio je da je današnje okupljanje izraz dubokog poštovanja prema nevinim žrtvama - šehidima ubijenim u pokolju u Ahmićima 1993. godine, ali i prema svim drugim šehidima.

"Šehidi su nam ostavili u amanet brigu o domovini, narodu, vjeri, našem zajedništvu i vrijednostima za koje su se zalagali i radi kojih su izgubili svoje živote. Njihova žrtva ne može biti uzaludna, jer im je Svevišnji obećao visoke stepene u društvu odabranika, ali naš trud može biti beskoristan ukoliko iznevjerimo njihov amanet.

Zukan Helez u Ahmićima: Ovdje da je bila jedinica koja će braniti ovo područje, ne bi se ovo desilo

Zukan Helez u Ahmićima: Ovdje da je bila jedinica koja će braniti ovo područje, ne bi se ovo desilo

Sve dok budemo njegovali pamćenje i sjećanje na šehide i njihov amanet, sve dok to sjećanje bude živo u našoj pojedinačnoj i kolektivnoj memoriji i mi ćemo biti živi, budni i sposobni braniti svoju domovinu i njene građane", akcentirao je zamjenik reisul-uleme.

Istaknuo je da "unatoč svim izazovima, problemima i teškoćama kroz koje smo prolazili proteklih nekoliko decenija u našoj domovini, očekujemo i nadamo se da će kod svih ili makar kod većine ljudi koji ovdje žive, bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost, sve više jačati svijest o nužnosti međusobnog uvažavanja, dijaloga i saradnje u dobru".

"Vjerujemo da ćemo u dogledno vrijeme svjedočiti zajedničkoj osudi zločina kao zločina, i osudi zločinaca - ma ko oni bili. To će u naše međusobne odnose, i naše doživljaje jedni drugih, unijeti pozitivne emocije i relaksirati komunikaciju. Veličati zločince, pak, znači veličati i njihove zločine; i znači vrijeđati žrtve. To nije primjereno nijednoj vjerskoj i kulturnoj tradiciji, te se nadamo da će takva praksa prestati i nestati", naglasio je on.

Nermin Nikšić: Normalan čovjek ne smije zaboraviti zločine u Ahmićima

Nermin Nikšić: Normalan čovjek ne smije zaboraviti zločine u Ahmićima

"Svima su nam srca danas ispunjena tugom, a naročito srca onih koji među ovim šehidima imaju svoje rođake, komšije i prijatelje", kazao je na kraju Ljevaković.

"Molim Allaha da nevino ubijene nagradi svojom nagradom, a živima da podari strpljenja, da nekim svojim neprimjerenim gestom, ili neprikladnom riječju ne naruše svetost nevine žrtve. Izražavam svoje lično, duboko saosjećanje sa svima vama koji ovdje stojite u tuzi, sjećajući se svojih najmilijih.

Najbolji način da ublažimo tu bol jest da za njih uputimo dovu, da se s pažnjom odnosimo prema njihovim bližnjim i da im budemo pri ruci. I da činimo ono za šta vjerujemo da je njima drago, i čemu se raduju", poručio je zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, prenosi Mina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije