Refik Lendo u Ahmićima: Ne želimo osuditi naše susjede-katolike, mi želimo s njima živjeti

15
Radio Sarajevo
Refik Lendo u Ahmićima: Ne želimo osuditi naše susjede-katolike, mi želimo s njima živjeti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo danas se obratio novinarima povodom obilježavanja godišnjice masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza.

"U ovakvoj situaciji čovjek pripremi govor, vodi računa šta će kazati. Međutim, gledajući ovaj ambijent, film, naše majke, očeve… onda čovjek taj papir odbaci. Ja sam ga odbacio. Govorit ću onako kako ja to osjećam danas, kao i prije 31 godinu. Kada su u pitanju Bošnjaci onda oni ovakve situacije šutke sve podnose i posmatraju. U Bosni se mnoge stvari kažu kada čovjek prešuti. Ali naša je obaveza je da govorimo i opominjemo historijske pa i pravne činjenice. Govoriti i prenositi istinu je najveći lijek za pomirenje i povjerenje. Istina i samo istina. Ljudi u Vitezu i Srebrenici ne traže osvetu, traže pomirenje bez obzira što u to vrijeme nisu imali pušaka", naveo je Refik Lendo.

Lendo je također komentarisao i ulogu Međunarodne zajednice u ratu, te poslao apel međunarodnim snagama pred usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN-u 

Meteorolozi izdali upozorenje: Temperature i do 35 stepeni, kiša i grmljavina u ovim dijelovima BiH

Meteorolozi izdali upozorenje: Temperature i do 35 stepeni, kiša i grmljavina u ovim dijelovima BiH

"Kakva je to Međunarodna zajednica kad ti ne dozvoli da se naoružaš? Kakav je to odnos demokratske Evrope koja je posmatrala šta se dešava u Srebrenici i Ahmićima, te demokratske principe mi ne moižemo prihvatiti. Ne tražimo osvetu, tražimo pravdu. To su demokratski principi. Mi smo na strani svih onih koji brane svoju djecu. Ne želimo osuditi naše susjede-katolike, mi želimo s njima živjeti. Nisu oni krivi za ovo što se desilo u Ahmićima. Znamo ko je to uradio. Znamo ko je to uradio. Vidite kako su dušmani danas krenuli u lobiranje da UN ne usvoji Rezoluciju o Srebrenici", rekao je Lendo.

Uputio je apel međunarodnim snagama da povedu računa, da čitav svijet zna šta se desilo u Srebrenici.

Porodice ubijenih civila obilaze mezarje u Vitezu: Prisjećaju se strašnih događaja

Porodice ubijenih civila obilaze mezarje u Vitezu: Prisjećaju se strašnih događaja

"Ne smijemo više biti naivni kada je u pitanju naša država. Ovo naše današnje obraćanje, spominjanje nije atak, nije osveta prema našim komšijama, prema susjedima. Govorimo ovo zbog istine, a ta istina se mora prenositi, primjenjivati po pitanju i suživota i povjerenja. Istina nam treba da imamo povjerenje između svih nas koji ovdje žive", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Najnovije