Porodice ubijenih civila obilaze mezarje u Vitezu: Prisjećaju se strašnih događaja

5
Radiosarajevo.ba
Porodice ubijenih civila obilaze mezarje u Vitezu: Prisjećaju se strašnih događaja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porodice obilaze mezarje u Vitezu

Porodice žrtava masakra u Ahmićima danas, 31. godinu nakon strašnog zločina, obilaze mezarje u Vitezu i prisjećaju se strašnih zločina koji su se dogodili u ovom mjestu.

Povodom 31. godošnjice građani će proći "Putem istine i sjećanja" nakon čega je planirana komemoracija, kao i polaganje cvijeća i odavanje počasti na Šehidskom mezarju u Ahmićima.

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo najavio je da će prisustvovati obilježavanju 31. godišnjice. Također, grupa mirovnih aktivista i ratnih veterana, bivših pripadnika Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hrvatske vojske (HV), Vojske Republike Srpske (VRS) i Vojske Jugoslavije (VJ), prisustvovat će danas, 16. april obilježavanju godišnjice stradanja i u Ahmićima i u Trusini, najavljeno je iz Centra za nenasilnu akciju.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ove godine navršava se 31 godina od ratnih zločina u Ahmićima kod Viteza, te u Trusini kod Konjica. Tog 16. aprila 1993. pripadnici HVO-a počinili su zločin nad (bošnjačkim) mještanima Ahmića dok su pripadnici Armije RBiH počinili zločin nad (hrvatskim) mještanima Trusine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije