Ljekarska komora KS: Neistiniti, lični stavovi, ne dolikuju uvaženoj profesorici

Radiosarajevo.ba
Ljekarska komora KS: Neistiniti, lični stavovi, ne dolikuju uvaženoj profesorici
Photojoiner / Dizdarević - Pašagić - Izetbegović

Ljekarska komora Kantona Sarajevo oglasila se saopćenjem u kome apeluje na ljekare da pri davanju izjava za medije, ili pri javnim obraćanjima u medijima, ne daju neprovjerene informacije ili netačne lične konstatacije.

KCUS se oglasio o smrti dr. Pašagića: Evo šta su zatražili od Tužilaštva

U cilju potpunog rasvjetljavanja slučaja smrti dr. Š. P. (Šefika Pašagića), generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), direktori disciplina KCUS kao i šefovi klinika pridruženi Kriznom štabu zahtijevaju da Tužilaštvo obuhvati istragom i učešće prof. dr. Zehre Dizdarević u liječenju preminulog, saopćeno je iz KCUS-a.

Kako su naglasili u saopćenju, ljekari se prema svojim kolegama moraju odnositi sa uvažavanjem i poštovanjem, kako i nalaže Kodeks medicinske etike i deontologije.

"Časna profesija ljekara ne zaslužuje javna blaćenja svojih kolega i iznošenje negativnih, neprovjerenih i lično obojenih stavova. To se pogotovo ne očekuje od uvaženih profesora koji trebaju biti uzor mladim ljekarima. Stoga je za Ljekarsku komoru KS veliko i neprijatno iznenađenje izjava prof. dr. Zehre Dizdarević da prof. dr. Sebija Izetbegović 'ne pripada akademskoj zajednici'. Takvi, činjenično neistiniti, lični stavovi, ne dolikuju uvaženoj profesorici", naglasili se u saopćenju iz Ljekarske komore KS.

Navode kako zdravstvo sada ne treba medijsko polemisanje i osuđivanje te da je sada u zdravstvu vrijeme akcije, dobre koordinacije, hrabrosti, vrijeme međusobnog uvažavanja, razumijevanja i podrške, a sve u cilju što boljeg savladavanja pandemije koronavirusa.

Dr. Dizdarević odgovara KCUS-u: Nije istina da sam liječila dr. Pašagića!

Nisam liječila dr. Šefika Pašagića! To je prava laž. Bili smo u komunikaciji samo telefonski. Jako mi je žao mi je što ga nisam liječila, možda bi bio živ. Kazala je to u prvoj reakciji za Radiosarajevo.ba , prof.

"Iako prof. dr. Dizdarević zakonski ne može obavljati praktični rad sa pacijentima, s obzirom da je prešla starosnu granicu od 75 godina, može se na druge načine uključiti u što efikasnije prevladavanje pandemije koronavirusa. Još jednom podsjećamo ljekare na dostojanstveno i korektno ponašanje koje nalaže etika struke, a što je na kraju naša dužnost i obaveza u svakodnevnom radu, pogotovo u javnim obraćanjima", saopćili su iz Ljekarske komore KS.

Ističu kako Ljekarska komora KS ukazuje i na činjenicu da mediji imaju odgovornost za uticaj na stabilnost zdravstva i mentalno zdravlje građana.dr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije