Ljekari poručuju: Ovo je treći talas, a već dosežemo svoje limite

2
Radiosarajevo.ba
Ljekari poručuju: Ovo je treći talas, a već dosežemo svoje limite
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija / Hajder i Kovačević

Sve statistike govore da Univerzitetski klinički centar RS u narednim danima doseže svoje limite kad je riječ o liječenju oboljelih od Covid-19, kazao je Slobodan Hajder, pomoćnik direktora UKC RS za medicinske poslove, naglasivši da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi 350 ležećih pacijenata.

"Prvi put otvaramo sedmi sprat, čime će UKC RS dostići svoje limite. Danas se otvara i hirurška šok soba, jer je intenzivna nega za nehirurške grane popunjena", kaže dr Hajder, prenose srbijanski mediji.

Prema njegovim riječima, UKC RS je za liječenje oboljelih od COVID-a potrošio više od 60 miliona KM.

"Za lečenje lakših i srednje teških pacijenata potrošeno je 35 miliona KM. Potrošnja kiseonika je porasla deset puta u odnosu na period pre epidemije. Na kiseonik je potrošen milion KM. Potrošnja antibiotika je porasla za dva miliona KM",objašnjava Hajder.

Dodaje da se u UKC liječi veliki broj građana iz Banje Luke.

"Zato je logično da i lokalna zajednica na neki način pomogne", poručio je Hajder.

Peđa Kovačević, šef Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane u UKC RS, ističe da se nalazimo u drugoj sedmici trećeg talasa.

"Sve više je zaraženih korona virusom, pa je više i onih koji zahtevaju bolničko lečenje. Kada se poveća broj hospitalizovanih, više je i onih koji su životno ugroženi", kaže dr Kovačević.

Dodaje da, kada neko ne može da se liječi respiratorom, stavlja se na vještačka pluća.

"To lečenje traje izmedju dve sedmice i mesec i po, a po pacijentu košta 2.300 KM. Sad imamo dva takva pacijenta", tvrdi Kovačević.

Dodaje da se tim pacijentima svakodnevno daje velika količina lijekova.

"Bilo kakav finansijski prihod koji bi UKC RS dobio, pa i od lokalne zajednice, nama bi značio mnogo", ističe Kovačević.

Ponovno je upućen apel da stanovništvo RS pomogne ljekarima, poštujući mjere prevencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije