Livno: Lovci se angažirali na hranjenju divljih životinja

Radiosarajevo.ba
Livno: Lovci se angažirali na hranjenju divljih životinja
FOTO: Facebook / Lovci iz sekcije “Vidoši” pomažu životinjama da prežive oštru zimu
Lovci iz sekcije “Vidoši” angažirali su se na hranjenju divljih životinja na području lovišta kojima gospodari kako bi pomogle divljači lakše preživjeti iznimno hladnu i snježnu zimu.

Predsjednik sekcije “Vidoši" Ivica Seremet kaže kako su posebice ugroženi biljojedi koji teško pronalaze hranu ispod debelog snježnog pokrivača, navode mještani sela Lopatice kod Livna na svojoj Facebook stranici.

"Iznosimo sjeno, pšenicu, kukuruz i sol za srne i druge biljojede. Vukovi, koji u ovo vrijeme rade najviše štete, nisu ugroženi. To su predator s velikim radijusom kretanja te njima i drugim mesojedima nije potrebna pomoć oko pronalaska hrana, nađu je oni za sebe", kazao je Šeremet.

S druge strane, srne tijekom zime i niskih temperatura zbog nedostatka hrane gube na tjelesnoj masi, pa samim tim i snazi, čime postaju lakši plijen za predatore, posebice vukove.

Iz spomenutih sekcije pozvali su sve lovce da ostavljanjem hrane u njihovim staništima pomognu životinjama u preživljavanju zime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije