LIVE: Povorka ponosa: "Ulice su zatvorene zbog homofobije, a ne radi nas"

0
Radiosarajevo.ba
LIVE: Povorka ponosa: "Ulice su zatvorene zbog homofobije, a ne radi nas"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Oko 1.000 građana na povorci ponosa

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas će biti održana treća po redu Parada ponosa.

Pod sloganom "Porodično okupljanje" ulicama Sarajeva danas će prodefilovati veliki broj učesnika, a početak manifestacije je planiran za 17 sati.

Okupljanje ućesnika će se održati od 15 do 17 sati ispred Vječne vatre nakon čega će manifestacija biti upriličena i ona bi trebala trajati sve do 20 sati.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Ruta kretanja povorke je Vječna vatra - Ulica Maršala Tito - Zmaja od Bosne - bina između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

Alternativni pravac odvijanja saobraćaja iz pravca Starog Grada prema Novom Sarajevu je: Mula Mustafe Bašeskije (kod Katedrale) - Petrakijina - Mehmed Paše Sokolovića - Čekaluša - Bolnička - Stjepana Tomića - Tunel Ciglane - Halida Kajtaza - Zmaja od Bosne (kod Ambasade SAD).

Shodno tome, doći će do privremene izmjene saobraćaja u centru bh. prijestolnice. Saobraćaj će biti obustavljen na relaciji: Vječna Vatra - Titova - Zemaljski muzej.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koje će i ove godine obezbjeđivati Povorku ponosa, oglasili su se na zvaničnoj web-stranici te su objavili bitne informacije, uključujući i onu da će doći do izmjene u odvijanu saobraćaja.

"Obzirom da je 25. juna planirano održavanje javnog skupa u pokretu, "BH povorka ponosa 2022”, te da su za održavanje pomenutog skupa prikupljene saglasnosti nadležnih organa, uključujući i rješenje Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo u pogledu izmjene režima saobraćaja u užem gradskom području Sarajeva, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je poduzela neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na realizaciji planiranih aktivnosti, u smislu osiguranja pomenutog javnog skupa i regulisanja saobraćaja, koji će biti u potpunosti ili djelimično obustavljen u vremenu od 12.00 do 21.00 sati, u ulicama, odnosno lokalitetima shodno rješenju nadležnog ministarstva.

18:50
"Ulice su zatvorene zbog homofobije, fašizma i nasilja, a ne radi nas!".

Istaknuto je ovo u završnom govoru povodom završetka treće Bh. Povorke ponosa koja je danas održana u Sarajevu.

Ispred organizacionog odbora naglašeno je da se učesnici Povorke ponosa bore protiv nasilja u društvu, ma čime ono bilo izazvano.

Nasilje u porodici, nasilje prema manjinama, nasilje prema slabijima ili nasilje prema LGBTIQ osobama - sve su to problemi protiv kojih institucije treba da se bore u osigurati sigurnost za sve građane.

18;40
U 18:30 sati, Bh. povorka ponosa stigla je do svog odredišta - platoa između Zemaljskog i Historijskog muzeja

Ovdje je predviđeno održavanje kulturno-zabavnog programa za učesnike kojih je, po procjenama, u Povorci bilo preko 1.500.

Mnoge ugledne ličnosti priključili su se povorci iskazavši na taj način podršku ostvarivanju ljudskih prava za sve građane u BiH.

Među šetačima bili su predstavnici diplomatskog kora, ambasadorice Njemačke, Švedske, Austrije, ambasador Nizozemske, zamjenica ambasadora SAD, predstavnici Naše stranke, kulturno-umjetnički djelatnici, novinari.

Povorci su prisustvovali učesnici iz Zenice, Tuzle, Mostara, Banja Luke i drugih gradova BiH.

U povorci su hodale osobe svih generacija, od mladih do pripadnika treće dobi.

18:15
Dok šetaju, učesnici pjevaju pjesme kao što je 'Aj Carmela.

17:40
Bh. Povorka ponosa polako se kreće glavnom ulicom Sarajeva i trenutno prolazi ispred Predsjedništva BiH.

Učesnici uzvikuju: "Čije su ulice - naše!"

Podsjetimo da je u toku treća Povorka ponosa pod sloganom "Porodično okupljanje".

17:35
Za portal Radiosarajevo.ba govorila je Marget Uebber, ambasadorica Njemačke koja se također nalazi na Povorci ponosa.

"Vrlo sam sretna što sam ovdje. Drugi mi je put da sam na Povorci ponosa. Lijepo je vidjeti da se pojavilo mnogo ljudi i da su digli glas za toleranciju i multikulturalnost. Zbog toga sam vrlo sretna što sam tu", rekla je njemačka ambasadorica u Sarajevu.

Ambasador Nizozemske Jan Waltmans je izrazio nadu da će ova Povorka još više otvoriti oči kritičarima.

"Vlada i narod Nizozemske smatraju da svi trebaju biti slobodni u izboru koga vole. To je ljudsko pravo u svakoj zemlji na svijetu. Nadam se da će se to poštivati sve više i više. Drago mi je da sam tu i da mogu pružiti podrušku LGBT zajednici. Nadam se da će ovo još više otvoriti oči kritičarima", rekao je on.

Za portal Radiosarajevo.ba govorila je i ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann.

"Ljudsko pravo je da se protestuje. Nije bitno jesu li u pitanju prava LGBT osoba ili nešto drugo. Dok god su demonstracije mirne, mislim da je utemeljeno. Drago mi je da ovako nešto polako postaje normalno u Bosni i Hercegovini. Nedavno smo imali Povorku u Beču, bio je ogroman broj ljudi. To dokazuje da postajemo slobodni", rekla je Hartmann.

17:03
Zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Arnaut za portal Radiosarajevo.ba rekao je kako je na Povorku došao u prisustvu kćerke.

"Ja sam opčinjen ovom atmosferom. Jako je bitno da svi koji mogu iskažu podršku, a posebna je obaveza na nama da damo podršku. Ponosan sam na svoje Sarajevo danas", naveo je Arnaut.

Na pitanje da li je glavni bh. grad sačuvao dio tolerancije, odgovorio je:

"Mislim da Sarajevo ima ogromnu dozu tolerancije koja je danas vidljiva i na tome treba insistirati. Moja kćerka i ja se upravo zato danas ovdje i borimo", poručio je Arnaut.

17:00
Prema informacijama reportera portala Radiosarajevo.ba, zvanično je počela Povorka ponosa u Sarajevu kojoj prisustvuje više od 1.500 osoba.

16:48
Povorku je podržao i sarajevski premijer Edin Forto.

"Bitno je da se o ljudskim i građanskim pravima ne raspravlja. Tolerancija je budućnost Bosne i Hercegovine", poručio je Forto.

16:32
Policija je žutom trakom danas povezala i spomenike posvećene Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću.

15:50
Početak Povorke ponosa zakazan je za 17 sati, a učesnici su se, kako javlja reporter portala Radiosarajevo.ba, već počeli okupljati.

15:01
Dragan Mioković sjajno poentirao:

14:00
Pored Vječne vatre počelo je okupljanje učesnika današnje Povorke ponosa.

13:15
Veliki broj policajaca nalazi se na ulicama u centru Sarajeva.

Saobraćaj je minimalan, a postavljene su i betonske blokade.

11:23
U Sarajevu je danas održan i kontra LGBT miting naziva "Vratite nam dugu", a program te manifestacije počeo je u 11 sati.

Učesnici su se okuplili kod mosta "Kongresmena McKloskeya" u sarajevskom naselju Otoka, odakle se prisutnima obratio Sanjin Musa, jedan od organizatora ovog mitinga.

"Danas smo ovdje kao organizatori anti LGBT skupa pod nazivom 'Vratite nam dugu'. Ovo je dan tradicionalne normalne porodice. Protivimo se nenasilno, već verbalno. Ne slažemo se sa LGBT vrijednostima koje se dosta nasilno, radikalno nameću", poručio je on.

"Ukrali ste dugu, vratite nam dugu", pjevali su okupljeni u glas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije