Lijepe vijesti: Pojeftinio plin u Federaciji BiH

2
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti: Pojeftinio plin u Federaciji BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojila zahtjev Energoinvesta za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine.
 
Današnjom odlukom Vlade FBiH cijena prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala to jest četvrti kvartal 2022. godine.

Nove cijene će se primjenjivati retroaktivno od 1. januara 2023 godine.

Danas odluka Vlade Federacije BiH: Hoće li doći do pojeftinjenja plina u FBiH?

Danas odluka Vlade Federacije BiH: Hoće li doći do pojeftinjenja plina u FBiH?

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, a na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.janaura 2023. godine, koja iznosi 990 KM/1.000 Sm 3 odnosno 0,990 KM/Sm3.

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Za realizaciju ove odluke zadužena su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

Danom početka primjene ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH, prestaje da važi dosadašnja Odluka o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa iz 2022. godine. U obrazloženju Odluke je navedeno da je Energoinvest d.d. Sarajevo Federalnom ministarstvu trgovine uputio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u FBiH, te mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Uz zahtjev je priložena Odluka direktora Energoinvesta o utvrđivanju prodajne cijene gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce) od 9.1.2023. godine. Energoinvest je u zahtjevu naveo da bi nova veleprodajna cijena trebala biti smanjena za 9,6 posto, tj. sa dosadašnjih 1.095 na 990 KM/1.000 Sm 3 (0,990 KM/Sm3), bez uračunatog PDV-a, a bila bi u primjeni od 1.1.2023. godine i jedinstvena je za sve distributivne kompanije na području FBiH.

Energoinvest je naveo kako je na sniženje cijene gasa uticalo nekoliko faktora, kao što je pad cijena nafte na svjetskom tržištu, smanjenje potrošnje gasa u Evropi i relativno blaga zima.

Naime, obrazloženo je da je u posljenjih mjesec dana došlo do osjetnog pada cijene barela nafte na tržištu sa 99 na oko 82-85-90 dolara. Obzirom da je upravo cijana barela nafte jedan od osnovnih kalkulativnih elemenata za obračun cijene gasa, došlo je do njenog sniženja.

Nadalje, temperatura je u većini evropskih zemalja za ovo doba godine iznad prosjeka. To je uveliko umanjilo potrošnju prirodnog gasa te dovelo do opadanja potražnje što je, u konačnici, rezultiralo snižavanjem cijena. To je dovelo i do smanjenja povlačenja gasa iz podzemnih skladišta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije