Danas odluka Vlade Federacije BiH: Hoće li doći do pojeftinjenja plina u FBiH?

1
Radiosarajevo.ba
Danas odluka Vlade Federacije BiH: Hoće li doći do pojeftinjenja plina u FBiH?
Arhiv / Ilustracija

Hoće li doći do pojeftinjenja plina u Federaciji Bosne i Hercegovine? Na potezu je federalna Vlada nakon što je Energoinvest podnio zahtjev prema kojem se cijena prirodnog plina umanjuje za iznos od 9,6 posto. Takva odluka primjenjivala bi se već od 1. januara tekuće godine. Istodobno, i za korisnike Toplana u Kantonu Sarajevo stižu dobre vijesti.

A federalna Vlada već će danas razmatrati zahtjev Energoinvesta za smanjenje cijene prirodnog plina, potvrdio je resorni ministar Nermin Džindić. Ukoliko zahtjev dobije odobrenje, računi od plina za ovaj mjesec, bit će umanjeni za 9.6 posto. Džindić smatra da bi se trend opadanja cijena mogao nastaviti i u narednom periodu.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije

Tragom informacije o pojeftinjenju prirodnog gasa: Plaćaju li građani BiH najskuplji plin u regiji?

Tragom informacije o pojeftinjenju prirodnog gasa: Plaćaju li građani BiH najskuplji plin u regiji?

"Mi smo već jučer mišljenje proslijedili ka ministarstvu i dogovorili da će to biti u četvrtak na sjednice federalne vlade. Dakle građani mogu očekivati da od 1. januara 2023 cijena bude manja za 9,6 %. Vjerojatno će ta cijena u narednom kvartalu biti još niža, prema mom mišlljenju vidjet ćemo, jer je poršle godine kvartalno dolazilo do poskupljenja, nadamo se da će kvartalno dolaziti I do smanjenja."

Niža cijena plina, prije svega rezultat je što je Gazprom export smanjio prodajnu cijenu, za skoro 5 posto, uprkos poskupljenju transportnog sustava u RS, navode iz Energoinvesta. Stručnjaci za energetiku smatraju da ima prostora i za znatno niže smanjenje od najavljenih 10 posto.

Energoinvest

"Gaspromet Pale i Sarajevo gas Istično Sarajevo povećali su cijenu troškova transporta gasa za više od 50% za naredni period, a također je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022 u odnosu na januar 2023. Sve gore navedeno rezultiralo je obračunskom cjenom koja dostavljena vladi federacije na odobrenje, a koja je kako je navedeno 9.6 posto manja u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala", piše BHRT.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku

"15-20% se sigurno moglo smanjiti cijena gasa u ovoj interakciji. Nadam se da neće svima promaći ova rečenica, zašto nije moglo još niže, a to je da su snabdjevači pristali na povećanje cijene transporta kroz RS za čak 50%"

Mišljenje stručnjaka dijele i građani. Smatraju da se moglo još više pojeftiniti, no kako kažu svaka olakšica je dobrodošla. Hoće li biti političke volje za donošenje ove odluke, bit će poznato nakon sjednice federalne Vlade. Istodobno Iz KJKP Toplane, naveli su da će nakon što budu imali konačnu informaciju o pojeftinjenju plina uputiti zahtjev Vladi KS za korigiranje cijena centralnog grijanja sukladno umanjenoj cijeni plina. A onda konačnu odluku o toj cijeni dat će kantonalna vlada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije