Lijepa vijest za rudare Zenice: Danas isplata plaća

1
Fena
Lijepa vijest za rudare Zenice: Danas isplata plaća
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Rudari

Bankovni račun Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica od jučer oko 16.00 sati ponovo je deblokiran pa je jutros počela i isplata plaća zeničkim rudarima za juli,  potvrdio je Feni v. d. direktora ZD RMUZ Isad Turalić.

Svih 1.105 zaposlenika tog preduzeća tokom dana bi na svojim računima trebali imati julske plaće, koje se, po Kolektivnm ugovoru, isplaćuju do 15-og u mjesecu.

Plaća im prošle sedmice nije mogla biti isplaćena zbog duga po zateznim kamatama za ranije isplaćeni dug, za koji ih je Grad Zenica, 23. jula ove godine, bio blokirao na iznos od 2,6 miliona KM, ali je u utorak, 17. jula, postignut dogovor s Gradskom upravom Grada Zenica o privremenoj deblokadi računa.

Užas u SAD-u: Čovjek ubio suprugu i troje djece, preživio samo najmlađi sin

Užas u SAD-u: Čovjek ubio suprugu i troje djece, preživio samo najmlađi sin

"Osim duga Gradu Zenica za zatezne kamate, imali smo i još nekoliko blokada, u ukupnom iznosu od 1.090.000 KM. Dio smo tog duga morali platiti, ali najvažnije je da smo danas počeli isplatu plaća radnicima. Radnici su imali razumjevanja i nisu prekidali proizvodnju", kaže direktor Turalić.

Isplatom plaća, prestaje i potreba za organizacijom generalnog štrajaka u tom preduzeću, koji je Sindikat ZD RMUZ bio zakazao za 25. august.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije