Lijepa vijest iz Kantona Sarajevo: Izdvojeno 160.000 KM za zaštitu pasa i mačaka lutalica

10
Radiosarajevo.ba
Lijepa vijest iz Kantona Sarajevo: Izdvojeno 160.000 KM za zaštitu pasa i mačaka lutalica
Foto: Agencije / Psi lutalice / Ilustracija

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović sastao se sa predstavnicima veterinarskih organizacija na područja Kantona koje su dostavile prijave po prethodno objavljenom javnom pozivu, i tom prilikom zaključio sporazume o saradnji u vezi pokrivanja troškova veterinarsko-zdravstvene zaštite, vakcinacije na bjesnilo, dehelmintizacije, identifikacije odnosno čipovanja i mjera sterilizacije/kastracije pasa i mačaka lutalica. 

Iz Ministarstva privrede KS naglašavaju važnost tog projekta jer je brojnost pasa lutalica evidentan problem na području Kantona Sarajevo. 

Cilj je riješiti problem prekomjerne populacije pasa i mačaka lutalica na ulicama. Problem će se rješavati sistematski, na način da će građani moći kontaktirati higijenske servise koji će preuzeti brigu o psima i mačkama lutalicama i odvesti ih u određene veterinarske stanice gdje će životinje biti tretirane i nakon toga premještene u skloništa za životinje gdje će čekati udomljavanje. Na taj način će biti zatvoren krug i životinje će biti sklonjene sa ulice.  

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Ministarstvo privrede podržava svaki vid brige o životinjama, a ove godine će, konkretno za tu namjenu, biti izdvojena sredstva u iznosu od 160.000 KM.

"U planu je da se u narednom periodu prati dinamika provođenja navedenog projekta, te da se u skladu sa dinamikom utroška budžetskih sredstava eventualno izdvoje i dodatna sredstva koja bi bila namijenjena za ovu ili sličnu namjenu", saopšteno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije