Lidija Bradara: Budžet treba usvojiti novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba
Lidija Bradara: Budžet treba usvojiti novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH
Foto: Anadolija / Lidija Bradara

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ) BiH izjavila je kako budžet FBiH treba da usvoji novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

„Na djelu je ponovno zamjena teza. Podsjećanja radi, prilikom uspostave tzv. Platforme, žurilo im se i na silu su završili proces izbora delegata izbacivši legitimno izabrane. Ovog puta, kad bošnjačke strane ne mogu skupiti većinu, opstruiraju izbor delegata u skupštinama u kojima mogu“, kazala je Bradara za Večernji list.

Kako kaže, prema njenim saznanjima ovaj proces trebao bi biti završen do 31. januara 2019. godine tako da bi konstituirajuća sjednica mogla biti već početkom februara.

„Potrebe za panikom nema jer nećemo dopustiti da bilo ko, a pogotovo ne penzioneri trpe. Svjesna sam odgovornosti, svojih obveza i nadležnosti kako ustavnih tako i poslovničkih koje moje kolege koriste kako im odgovara. Ne čudi i kontradiktornost domaćih i stranih pravnih stručnjaka glede ovog pitanja“, rekla je Bradara.

Ona ističe da je zanimljivo što se „najviše brinu“ trenutačno oni koji su izbjegavali izmjenu Izbornog zakona BiH, vršili pritisak na Centralnu izbornu komisiju BiH, iako su bili upozoreni na posljedice nepostojanja zakonodavnoga pravnog okvira.

„Da je samo Zastupnički dom, recimo, budžet izglasao još u decembru, prije odluke CIK-a, kada je Dom naroda još mogao zasjedati u starom sazivu, sad ne bismo imali problem. U ovoj situaciji, kada je dio novih već izabran, to je, u najmanju ruku, dvojbeno“, kazala je Bradara.

Ona ističe da se odgovornost svih podrazumijeva i da trenutačnim stanjem i uputstvom CIK-a koji je na snazi nije zadovoljan ni HDZ čija je apelacija također na Ustavnom sudu BiH, ali to nije razlog da se nepotrebno koče određeni procesi.

„Obično se u postizborno vrijeme traže kompromisi i rješenja da bi se približili stavovi, a oni koji su povjerenje dobili trenutačno traže izgovore za što veći razlaz“, zaključila je Bradara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije