Milan Dunović: Vlada FBiH djelovala je neustavno skoro četiri mjeseca

Radiosarajevo.ba
Milan Dunović: Vlada FBiH djelovala je neustavno skoro četiri mjeseca

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović pokrenuo je danas prema Ustavnom sudu FBiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti nacionalnog sastava Vlade FBiH.

Zahtjev se odnosi na period od 15. juna 2015. do 28. oktobra 2015. godine kada je u federalnoj Vladi bilo šest ministara iz reda bošnjačkog naroda, dok je Ustavom FBiH jasno definirano da nacionalni sastav Vlade treba činiti osam ministara iz reda bošnjačkog, pet ministara iz reda hrvatskog i tri iz reda srpskog naroda.

Premijer FBiH može, iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda predložiti jednog ministra iz reda ostalih, što je i bio slučaj kada je Vlada prvobitno formirana sa sedam ministara iz reda bošnjačkog naroda, pet iz reda hrvatskog naroda, tri ministra iz reda srpskog naroda i jedan ministar iz reda ostalih.

Dakle, Ustav Federacije BiH propisuje minimalno sedam ministara iz reda bošnjačkog naroda, navodi se u Dunovićevom zahtjevu.

Kako obrazlaže Dunović, nakon prihvatanja ostavke Reufa Bajrovića, tadašnjeg ministra za energiju, rudarstvo i industriju, u Vladi FBiH ostalo je šest ministara iz reda bošnjačkog naroda, te je takav sastav Vlade FBiH ostao do 28. oktobra 2015. godine.

Sve do dana popunjavanja Vlade FBiH novim ministrima, prema onome što propisuje Ustav FBiH, Vlada FBiH djelovala je neustavno, što je skoro četiri mjeseca. Dakle, i sve uredbe, odluke, imenovanja i drugi akti doneseni u tom sastavu Vlade F BiH također su neustavni, saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

Također je navedeno da su Dunović, kao i Demokratska fronta, više puta ukazivali "na neustavnost Vlade FBiH i njeno nepoštivanje Ustava FBiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije