Formiranje vlasti u FBiH: Izetbegović nije optimista, Čović kaže "inšalah"

Anadolija
Formiranje vlasti u FBiH: Izetbegović nije optimista, Čović kaže "inšalah"
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je nakon sastanka s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem u Sarajevu da je spreman za uspostavu vlasti kada se za to stvore pravni uvjeti.

"Mi smo spremni uspostaviti vlast kad se za to stvore svi pravni uvjeti. Oko Vijeća ministara BiH je očekivati da u narednim danima imamo mandatara, da vidimo ko može napraviti strukturu Vijeća ministara. U kantonima to ide, što se tiče sredina gdje kao stranka imamo kvalitet u broju zastupnika u skupštinama, to ćemo potencirati i raditi. Što se tiče federalne vlade, vidjet ćemo, ko što bi rekli, inšallah", rekao je Čović.

Naglasio je kako je ipak neprihvatljivo sve što nije u skladu s odlukama Ustavnog suda.

"Nama je neprihvatljivo sve što nije u skladu s odlukom Ustavnog suda. CIK je tu odluku donio, njihova je. Za nas je legitimnost predstavljanja naroda osnova svega. To je ono što sada mogu reći", kazao je Čović.

Izetbegović je nakon susreta s predsjednikom HDZ-a istakao da je SDA dostavila Čoviću prijedlog programa za buduće djelovanje te da nije bilo primjedbi na to.

''Mislim da se koalicija SDA i HDZ podrazumijeva i na državnom i federalnom nivou gdje ove stranke čine većinu. Mi smo dostavili HDZ-u prijedlog programa i Čović nema nekih posebnih primjedbi na to'', kazao je Izetbegović.

Naglasio je ipak da nije optimista kada je u pitanju formiranje federalne vlade.

''Mir, stabilnost BiH, nastavak procesa pomirenja, stabilizacije prilika, reforme na europskom i NATO putu, unutrašnje integriranje BiH, integriranje u ove dvije asocijacije, masovna izgradnja za koju su stvoreni preduslovi zajednički su prioriteti i na tome se zasniva. Gospodin Čović insistira naravno na Izbornom zakonu koji bi riješio problem onako kako ih vidi HNS i HDZ. Mi smo spremni nastaviti pregovore i imali smo dobre namjere i prilikom usvajanja aprilskog paketa, spremni smo podržati ono što je gospodin Fulle svojevremeno predlagao. Vijeće ministara će ići relativno brzo, već u januaru po svoj prilici, a s federalnom vladom ni ja ni on nismo optimisti'', kazao je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije