Preokret u ZDK: Ništa od vlasti SDA i HDZ-a, sedam stranaka ih šalje u opoziciju

Radiosarajevo.ba
Preokret u ZDK: Ništa od vlasti SDA i HDZ-a, sedam stranaka ih šalje u opoziciju
Foto: Arhiv / Vlada ZDK
Prije nekoliko dana objavljeno je kako su Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) i Stranka za BiH dogovorile koaliciju u Zeničko-dobojskom kantonu.

Već tada je bilo nejasno kako ove stranke planiraju formirati vlast jer nemaju većinu nego svega 15 od 35 zastupnika u kantonalnoj skupštini.

Najava koalicije SDA, HDZ-a i SBiH bila je signal ostalim strankama da formiraju većinu.

To se i desilo pa su predstavnici sedam političkih stranaka koje su na izborima osvojile 21 zastupnički mandat u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona dogovorili zajedničke principe i okvire djelovanja skupštinske većine.

Kuriozitet: U novoj skupštinskoj većini bit će i Stranka za BiH s čijim su jednim zastupnikom računali SDA i HDZ. Tako će novu većinu činiti SDP BiH sa šest mandata, Nazavisni blok (5), DF (3), SBB (3), A-SDA (2) te Naša stranka i Stranka za BiH sa po jednim mandatom. U vlasti neće biti SDA (11) i HDZ BiH (3).

Pojedinosti oko uspostavljanja nove skupštinske većine bit će saopćene na vanrednoj konferenciji za novinare koja će biti održana u četvrtak u Zenici, objavila je BHRT.

Inače, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH ZDŽ-a Ivo Tadić rekao je za Večernji list kako ih na razgovore o formiranju vlasti "niko nije zvao te da građanske stranke ne žele razgovarati s hrvatskom stranom''. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije