BiH / Čović: Vijeće ministara u januaru, Vlada FBiH i dalje na čekanju

17. 12. 2018. u 13:14:00 Fena

Shares: 0

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako implementacija izbornih rezultata na državnom nivou i u pet kantona u kojima se očekuje da HDZ BiH bude dio vladajuće većine, teče planiranim tokom, dok je formiranje nove vlasti na nivou Federacije BiH i dalje na čekanju zbog "nepostojanja formalno-pravnih preduvjeta".

"Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, neće se čekati ni jedna druga razina, jer tamo nema nikakvih formalnih prepreka za implementaciju izbornih rezultata. Imamo sve preduvjete da do kraja siječnja imamo Vijeće ministara u novom sazivu. Što se tiče Vlade FBiH, do nje ćemo se načekati. Da bi se ona implementirala morat će zakonodavac, sukladno odluci Ustavnog suda, donijeti adekvatne odluke kako bi se to sve moglo popuniti", kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

Čović se osvrnuo se na Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, koju je u petak usvojio Hrvatski sabor, kazavši kako se radi o važnom koraku u borbi za očuvanje ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

"Za mene je puno važnije od samog sadržaja Deklaracije, rasprava u Hrvatskom saboru. Cjelodnevno se razgovaralo, bez obzira na različita stajališta, a ja tvrdim da 90 posto ljudi koji su raspravljali nije znalo kako se uspostavlja vlast u BiH, niti su znali da netko Hrvatima može izabrati člana Predsjedništva. Kroz raspravu oni su se upoznali s tim stvarima i za to je to odlična stvar", istaknuo je Čović.

Na novinarsko pitanje da prokomentira pojedine ocjene kako se radi o uplitanju Republike Hrvatske u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, Čović je kazao kako svakodnevno predstavnici neke administracije iz svijeta uvelike komentiraju što je dobro i što nije u Bosni i Hercegovini.

"Velika hvala Vladi Republike Hrvatske što osjeća bitnost i strateško značenje BiH. Čak i da nema Hrvata u BiH, tisuću kilometara granice s BiH od velikog je značaja za Republiku Hrvatske. Svatko ima pravo da to komentira kako hoće, a na nama je da se izborimo da nam nitko nikada više ne bira političke predstavnike", dodao je Čović.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a BiH razgovaralo se i o pripremama za plenarno zasjedanja HNS-a BiH koje će se održati 26. siječnja 2019. godine u Mostaru. Čović je najavio da će na Saboru biti usvojen strateški dokument, a detalji o sadržaju i obliku tog strateškog dokumenta bit će poznati kasnije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA