Lider SDS-a pisao Predsjedništvu: Reviziju tužbe protiv Srbije treba odbaciti

Fena
Lider SDS-a pisao Predsjedništvu: Reviziju tužbe protiv Srbije treba odbaciti
Fena / Vukota Govedarica
Veliku buru komentara i izjava u javnosti izazvala je najava kako bi Bosna i Hercegovina mogla pokrenuti reviziju presude u slučaju tužbe BiH protiv Republike Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Tim povodom reagirali su brojni domaći i strani zvaničnici, a danas se zvanično oglasio i Vukota Govedarica, lider Srpske demokratske stranke, koji je u ime ovog političkog subjekta pozvao Predsjedništvo BiH da hitno razmotri i odbaci inicijativu člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića o pokretanju revizije tužbe.

U pismu lidera SDS-a Vukote Govedarice upućenom članovima Predsjedništva BiH je navedeno da Izetbegovićeva inicijativa treba da se "odbaci kao jednostrana, štetna i neosnovana". Također, zatražili su i da se ospori legitimitet agentu Sakibu Softiću, kako ne bi zastupao BiH u postupku revizije čime bi se, smatraju u SDS-u, spriječilo nanošenje štete BiH i njenim građanima, te doprinijelo zaustavljanju destabilizacije.

Govedarica u pismu tvrdi da je Izetbegović javno najavio pokretanje revizije presude u slučaju tužbe BiH protiv Republike Srbije, a da Predsjedništvo BiH nikada nije razmatralo takvu odluku, iako je jedino relevantno za njeno donošenje.

Ukazao je i na činjenicu da postupak revizije tužbe zahtijeva prilaganje novih činjenica – dokaza, koji su postojali prije donošenja presude, za koje jedna od strana nije znala, a da pri tome ta nova činjenica ima takvu dokaznu snagu da bi rezultirala donošenjem drugačije presude i da nije starija od šest mjeseci.

Također, Govedarica je i upozorio „da bi, nezakonit i neustavan pokušaj predaje zahtjeva za reviziju presude na inicijativu samo jednog člana Predsjedništva BiH, bez uvažavanja ustavne volje predstavnika druga dva naroda i njihovih predstavnika u Predsjedništvu BiH, bio jednostran akt i najgrublji atak na instituciju Predsjedništva BiH i Ustavom BiH mu propisane nadležnosti".

Podsjeća i da je obaveza svih da poštuju Ustav BiH, kao i ustave entiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije