Lejla Dragnić: Mora se naći humaniji način sprečavanja zaraze među starijima od 65

Radiosarajevo.ba
Lejla Dragnić: Mora se naći humaniji način sprečavanja zaraze među starijima od 65
Foto: Dž. K. / Sarajevo

Ustavni sud BiH donio je odluku kojom se utvrđuje da su zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava tim populacijskim skupinama. Jedna od dvoje apelanata bila je Lejla Dragnić, predsjednica Etičkog odbora Naše stranke.

Jedan od razloga da podnese apelaciju bio je osjećaj diskriminacije, ali i činjenica: “da smo mi jedna od malog broja zemalja koje su se odlučile za ovakvu mjeru. Od početka krize sam poštovala sve preporuke: fizičku distancu, ličnu zaštitu, ali sam čuvala naviku koju imam godinama, a to su šetnje od šest do osam kilometara dnevno. Ove šetnje su izuzetno značajne za moje zdravlje kao i za zdravlje svih ljudi u mojoj životnoj dobi. Pri tome, jasno je da se mnoge osobe kojima nije zabranjeno kretanje ne pridržavaju velikog dijela preporuka Kriznog štaba bez ikakvih posljedica.”

Odlukom suda je zadovoljna: “Zadovoljna sam Odlukom u dijelu zaključka da su prekršena ljudska prava osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina, kao i da ne postoji proporcionalnost ove mjere i javnog interesa. Nisam ni očekivala da naredba bude ukinuta, ali se nadam da će Krizni štab u postupanju po Odluci Ustavnog suda naći humaniji način sprečavanja širenja virusa među starijom populacijom ali i među mladima. Sigurno je da su fizičke aktivnosti i šetnje vrlo značajne i za zdravlje i za imunitet ovih starosnih grupa. Ako odluka Kriznog staba bude da nas puštaju nekoliko puta sedmično na pola sata u blizini stana, samo će dokazati neosjetljivost na potrebe stanovništva i duboko nerazumijevanje ljudskih prava.”

Ona smatra da vlast u vanrednim okolnostima mora imati povjerenje u građane i njihovu odgovornost prema vlastitom zdravlju. Zbog eventualnog nesavjesnog ponašanja pojedinaca, ne mogu se ukidati ljudska prava cijelim populacijskim skupinama.

Podsjećamo da je Naša stranka, također, i u Skupštini Kantona Sarajevo inicirala ublažavanje ove mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije