Ilija Lasić naredio policiji u Konjicu: Konvoj ne smije proći, vratite migrante

Radiosarajevo.ba
Ilija Lasić naredio policiji u Konjicu: Konvoj ne smije proći, vratite migrante
FOTO: Radiosarajevo.ba / Migranti na Ivan-Sedlu

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nije donijela odluku da se, uprkos zahtjevima državnih institucija, naredi zaustavljanje konvoja s autobusima izbjeglica i migratana koji su upućeni prema Izbjegličkom centru Salakovac, te ih s područja Hercegovačko-neretvanskog kantina vrati na teritoriju Kantona Sarajevo, na Ivan-sedlo, ali jeste policijski komesar MUP-a HNK-a Ilija Lasić, saznaje Radiosarajevo.ba iz više pouzdanih izvora. 

Piše: Faruk Vele

Ilija Lasić je policijski komesar u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji je i prema odluci Kantonalnog suda Mostar nezakonito imenovan, ali je, zahvaljujući podršci koju ima u HDZ-u BiH, de facto zapovjednik policije u Hercegovini.

Prema informacijama naših izvora, iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice je u MUP HNK-a jučer stigla obavijest da će danas na teritoriju tog kantona stići konvoj s izbjeglicama i migrantima.

Policija  HNK-a je, u skladu sa standardnim procedurama u tom slučaju, pripremala osiguranje konvoja kako bi oni nesmetao bili dopraćeni do Izbjegličkog centra Salakovac.

Međutim, danas u jutarnjim satima je komesar Lasić telefonski kontaktirao policiju u Konjic gdje mu se, prema našim saznanjima, javio načelnik Policijske stanice Konjic Mustafa Gakić, koji inače mijenja načelnika Policijske uprave Konjic Mirsada Subašića. Gakiću je Lasić naredio da bude  zaustavljen konvoj.

"Konvoj ne smije proći, vratite ih“, glasila je izričita naredba komesara Lasića iz Mostara.

Lasić, očekivano, odbija da daje izjave za medije. 

Jedan od ministara u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović, potvrdio je za Radiosarajevo.ba da Vlada HNK-a nije raspravljala ni na jednoj sjednici o migrantima.

Glasnogovornik Pero Pavlović, također, je kazao za naš portal da nema informacija o tome da je Vlada HNK-a donijela odluku o zaustavljanju konvoja, te da će se tokom dana oglasiti s više informacija.

Premijer HNK-a Nevenko Herceg isključio je mobilni telefon.

No, neko je očito naredio Lasiću da "postupi po naređenju“, što je on i učinio, upravo onako kako se i očekuje od ljudi koji su uz podršku vlasti HDZ BiH, ali i prešutnu saglasnost bošnjačkih stranaka, nezakonito na dužnosti već godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije