Migranti se vraćaju na Ivan-Sedlo: Vlada HNK-a zabranila dolazak u Salakovac

A. B.
Migranti se vraćaju na Ivan-Sedlo: Vlada HNK-a zabranila dolazak u Salakovac
FOTO: Radiosarajevo.ba / Migranti na Ivan-Sedlu
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) jutros je donijela odluku da se migrantima iz Sarajeva zabrani dolazak u Mostar, odnosno u mjesto Salakovac gdje su trebali biti smješteni u Izbjeglički centar.

Migranti su na putu iz Sarajeva prema Mostaru zaustavljeni u mjestu Donje Selo kod Konjica, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva za unutrašnje poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Migranti su svraćeni kod Gradskog stadiona u Konjicu.

U suprotnom bi mogla i intervenirati Specijalna jedinica MUP-a. Konvoj će biti vraćen na Ivan-sedlo, na dio koji pripada Kantonu Sarajevo (KS).

Migranti izmješteni iz parka prekoputa Vijećnice: Autobusima krenuli ka Mostaru

Naime, ovakvu odluku o zaustavljanju je donio komesar MUP-a HNK-a, a još uvijek nije poznato zbog čega je stigla ovakva odluka.

Migranti na Ivan-Sedlu - undefined

Migranti na Ivan-Sedlu (FOTO: Radiosarajevo.ba)

Premještanje migranata iz Sarajeva u Mostar provodi Služba za poslove sa strancima BiH, a kako je ranije potvrđeno iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, cilj je migrantima osigurati uslove za normalan život.

Migrantima, među kojima je značajan broj djece, pomagale su uglavnom humanitarne organizacije, kao i pojedini građani Sarajeva. Kapacitet centra za smještaj migranata u Salakovcu je 296 mjesta i u potpunosti je opremljen za zbrinjavanje migranata.

Šatori, deke, prljava odjeća i mnogo smeća ostalo je iza migranata u parku prekoputa Vijećnice. Od ranih jutarnjih sati brojni volonteri, uposlenici komunalnih preduzeća i građani čiste park pokušavajući ga vratiti u prvobitno stanje. 

Među njima je i Sarajka Lejla Džaferagić, koja je od prvog dana pomagala migrantima, pružajući im i sklonište od kiše i hladnoće. 

"Migranti su otišli. Mislim da je ovo idealno rješenje, da odu odavde, jer ovdje nije bilo uslova za život. S druge strane, ovo je dio Starog Grada, ovo je park. Oni su trebali neku ustanovu. Ovo je rješenje sa kojim smo svi zadovoljni, i građani i migranti", pojasnila je Džaferagić.

Podsjetila je da je i ona na početku poslovni prostor koristila za smještaj migranata. 

"Primila sam ih. Poslije je nastao problem, jer nisu mogli svi da budu tu smješteni. Danas smo tu da pokupimo deke i šatore i da se to odnese odavde, ali i da pomognemo da se očisti ovaj park", istakla je Džaferagić.

Mišljenja je da su bh. građani izašli ususret migrantima i da su vlasti uradile najbolje što se moglo uraditi u ovoj situaciji.

Migranti se inače nalaze širom Bosne i Hercegovine, a prije nekoliko sedmica oni koji su se nalazili u glavnom gradu BiH formirali su i šatorsko naselje u blizini Gradske vijećnice, odnosno u samom srcu Sarajeva.

Također, širom zemlje nalazile su se i brojne druge grupe migranata, koje su u pojedinim gradovima formirale također improvizirana naselja, na što bosanskohercegovačke vlasti nisu imale odgovor. 

Ipak, i dalje su poražavajuće najave da bi u BiH sedmično moglo stizati oko 400 migranata, posebno tokom ljetnih mjeseci, a koje stižu iz pojedinih međunarodnih agencija. Podsjećamo da je također više od 100 migranata premješteno iz centra Velike Kladuše u kamp u prigradskom naselju Drmeljevo, gdje će imati vodu, toalet i struju, nakon što su općinske vlasti odlučile izmjestiti migrante iz gradskog parka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije