Lambrecht obećala podršku Njemačke, pomenula i prisustvo EUFOR-a u BiH

4
Radiosarajevo.ba
Lambrecht obećala podršku Njemačke, pomenula i prisustvo EUFOR-a u BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak Lambrecht i Podžića u Sarajevu

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, primio je 4. maja 2022. godine u službenu posjetu delegaciju Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu sa ministricom odbrane Christine Lambrecht.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, između ostalih, prisustvovali su i zamjenici ministra
odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić i ambasadorica SR Njemačke Nj.E. Margret Maria
Uebber.

U fokusu razgovora bile su teme bilateralno-odbrambene saradnje dviju zemalja, bh. puta ka
evropskim i evroatlantskim integracijama, dosadašnjeg i budućeg doprinosa oružanih snaga dviju zemalja u operacijama podrške miru i značaju EUFOR-ove misije Althea u BiH.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Razgovaralo se i o aktuelnim sigurnosnim dešavanjima u Evropi i njihovom uticaju kako na Bosnu i Hercegovinu tako i na zemlje Zapadnog Balkana, te aktualnim zbivanjima u Ukrajini.

Izrazivši dobrodošlicu ministrici Lambrecht i članovima delegacije Ministarstva odbrane SR
Njemačke, ministar Podžić je istakao dobru i kontinuiranu suradnju ministarstava odbrane i
oružanih snaga dviju zemalja.

"Savezna Republika Njemačka, kao zemlja članica NATO-a i zemlja Evropske unije, respektabilan je i dokazan partner Bosni i Hercegovini, što je i potvrđeno kroz razne projekte i inicijative", rekao je ministar Podžić.

Ukazao je na važnost podrške SR Njemačke po pitanju školovanja pripadnika Oružanih snaga BiH u toj zemlji te obostrane saradnje u području verifikacije i kontrole naoružanja.

Sastanak Lambrecht i Podžića u Sarajevu - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sastanak Lambrecht i Podžića u Sarajevu

Posebno je izrazio zahvalnost SR Njemačkoj na vrijednim donacijama koje su realizirane u prethodnom periodu kroz različite projekte, a koje se, između ostalog, odnose na opremanje Oružanih snaga BiH, posebno u procesu deminiranja, opremanja helikoptera UH1, kao i uređenja infrastrukture na pet lokacija Oružanih snaga BiH.

U kontekstu aktualnih zbivanja u Ukrajini, osuđujući napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ministar Podžić naglasio potrebu još jače saradnje i izgradnje povjerenja zemalja članica Evropske unije na putu očuvanja mira i stabilnosti, ističući stabilnost Evrope kao prioritet.

Ministrica odbrane Christine Lambrecht srdačno se zahvalila na prijateljskom dočeku u Bosnu i Hercegovinu, u ovom, kako je kazala, "teškom trenutku", ukazujući na trenutnu situaciju u Ukrajini. Izražavajući žaljenje zbog stradanja u Ukrajini, također je istakla da SR Njemačka ne smije zaboraviti i druge regije svijetu, posebno naglašavajući važnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu. U tom pogledu izrazila je želju da SR Njemačka pomogne Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije